Emlak sektörü için 0.99 beklentisi hayal mi? Bankalar ne diyor?

Emlak sektöründe kritik oran olarak gösterilen 0.99 faiz için beklentiler yaz dönemi için artmıştı. Ancak yüksek politika faiz oranları nedeniyle bu oran hayat olabilir? Sektörden açıklama var.
Emlak sektörü için 0.99 beklentisi hayal mi? Bankalar ne diyor?

Emlak365.com / ÖZEL HABER - Kamu bankalarının uzun süredir 1.20 ve 1.29 faiz oranıyla desteklemeye çalıştığı emlak sektöründe 0.99 faiz oranı daha fazla dillendirilmeye başlandı. Firmalar bu konuda bankalardan dolaylı olarak devletten bir hamle beklerken sektör içinden gelen açıklamalar bu oranların ilan edilebileceği yönünde olmuştu. Devletin ekonomide canlılık başlatmak adına 0.99 faizli kredi için adım atabileceği yorumları yapılırken bu hamlenin etkileri üzerinde durulmuştu. Emlak sektörünün mihenk taşları olan firmalardan gelen açıklamaların temelinde ise 0.99 faizli kredilerde yeni konutların satışlarının hızlandırılması ve firmaların yeni projelere başlamasının sağlanmasının ekonomide oluşturacağı canlılık etkisi üzerinde duruldu.

Emlak sektöründe merak edilen soru ise 0.99 faizli krediler yaz döneminde gelecek mi?

Konut fiyatlarının yükselmesi ve yükselme eğiliminin sürekli devam etmesi nedeniyle vatandaşlar biran önce ev sahibi olmanın planlarını yapıyorlar. Bu noktada peşin ödeme ile ev alamayacak olan vatandaşların ilk tercihleri ise konut kredisi kullanımı. 120 ay vadeli ödeme planları ile aylık taksitler halinde ödenecek olan konut kredileri vatandaşların istedikleri evi almasına aracılık ediyor.

Şu dönemde 1.20 bandında bulunan faiz oranları geçen yılın bu zamanlarına göre konut satış rakamlarını yukarıya çekmiş durumda.

Faiz oranlarının 0.99 bandına indirilmesi durumunda ise satış rakamlarının çok daha yüksek bantlara çıkacağı öngörülüyor. Uzmanlar sıfır konutlar için çok daha uygun kredilerin sağlanması durumunda ise firmaların yeni projeleri için daha somut adımlar atabileceği de belirtiliyor. Hem vatandaşlar için hemde firmalar için oluşan bu beklentide son söz ise kamu bankalarında olacak.

Son söz kamu bankalarında..

Özel bankaların kredi faiz oranları yüzde 2.00 bandında bulunuyor. Özel bankaların 0.99 faizli kredi için ise kısa veya orta vadede adım atması beklenmiyor. Ancak kamu bankalarından gelebilecek yaz dönemi indirimi 0.99 için fırsat olabilir. 1.20'den 0.99'a yapılması muhtemel indirim için devlet destekli paketlerin çok da hayal olmadığı düşünüşüyor. Özellikle sıfır konut alımlarının teşvik edilmesi amacıyla başlatılabilecek bu kampanyanın ekonomide karşılığının alınabileceği hesapları da yapılıyor.

Bu süreçte ise gözler hükümetten ve kamu bankalarından gelecek açıklamalarda olacak.