Emlak sektöründe yeni dönem 15 Eylül’de başlıyor

Emlak sektöründe yeni dönemin 3 gün sonra başlayacağı açıklandı. Aktarılan habere göre EİDS yetki doğrulama uygulaması 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tam anlamıyla yürürlükte olacak. Bu durumda ev sahipleri ve emlakçıların dikkatli olması gerekiyor.
Emlak sektöründe yeni dönem 15 Eylül’de başlıyor

Konuya ilişkin açıklama Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yapıldı. Bolat, yapmış olduğu açıklamasında 15 Eylül tarihinden itibaren doğrulanmış ilan düzenlemesi yapılacağını ifade etti. Verilecek olan yetkinin sadece ilan için geçerli olacağının altı çizildi.

KAPSAMAYACAĞI AÇIKLANDI

Bakan yaptığı açıklamasında yetkinin, emlak işletmesinde taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını ya da başka bir tasarrufta bulunmasını kapsamayacağı ifade edildi.

Buna göre doğrulanmış ilan düzenlemesi 15 Eylül 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olacak. Ticaret Bakanlığı’nın tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılamış olduğu sahte fiyatların önüne geçmek ve taşınmaz ticarette kayıt dışılığının önüne geçmek için bu uygulamanın 3 gün sonra uygulanacağı ifade edildi.

ZORUNLULUK DEVAM EDİYOR

Öte yandan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki sadece bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak"

Bolat, yaptığı açıklamasının devamında vatandaşların verdikleri yetkinin kapsamında endişe taşımamaları gerektiğini ifade etti. Verilecek olan bu yetkinin sadece bu işletme ilanının verilmesine ilişkili olduğunu söyleyen Bakan, emlak işletmelerinin olası bir mağduriyet yaşamaması için kısa sürede yetki belgesi alması gerektiğini ifade etti.

Şu anda 15 Eylül – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci olduğu belirtildi. Uygulama tam anlamıyla 1 Ocak 2025 tarihinde başlamış olacak.