Emlak Vergisi Ertelenecek Mi, 2020 Yılı 1. Taksit Son Ödeme Tarihi Ne Zaman Dolacak?

Corana virüsü salgını nedeni ile devlet çok sayıda vergi ve ödemeyi ertelerken bir erteleme talebi de emlak vergisi için yapılmıştı.
Emlak Vergisi Ertelenecek Mi, 2020 Yılı 1. Taksit Son Ödeme Tarihi Ne Zaman Dolacak?

Corana virüsü salgını nedeni ile devlet çok sayıda vergi ve ödemeyi ertelerken bir erteleme talebi de emlak vergisi için yapılmıştı. Peki, emlak vergisi ertelend mi, ertelenecek mi, son ödeme tarihi ne zaman dolacak, emlak vergisi ödenmezse ne olur, kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez? Soruların yanıtları haberimizde...

Emlak vergisi ödemeleri için süreç tüm hızı ile devam ediyor.



EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ ERTELENDİ Mİ / ERTELENECEK Mİ?



Süreçte emlak vergisi erteleme talebi için hem kanun teklifi hem de soru önergesi verilmişti.



Meclise soru önergesi veren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş "Yeni tip Coronavirüs salgını vatandaşlarımızı ekonomik anlamda olumsuz etkilemiştir.



Vatandaşlarımız geçim sıkıntısı yaşamaktadır ve devletten yardım beklemektedir. Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ve Mayıs ayları arasında yapılmaktadır. 1 Mart'ta başlayan vergi dönemi, 31 Mayıs'ta sona erecektir. Vergide ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacaktır. Koronovirüs nedeniyle birçok işyeri işlerine ara vermiş, vatandaşlarımız ekonomik olarak güçlükler yaşamaya başlamıştır.



Sosyal devlet ilkesi gereğince bu ödemelerin ileriki bir tarihe faizsiz olarak ertelenmesi gerekmektedir" sözleri ile emlak vergisi için erteleme yapılıp yapılmayacağını sormuştu. Ne yazık ki halen bakanlık tarafından ilgili soru önergesi 17 Nisan 2020 tarihinde işleme alınmasına rağmen henüz bir yanıt verilmedi.



Emlak Vergisi Ertelenecek Mi, 2020 Yılı 1. Taksit Son Ödeme Tarihi Ne Zaman Dolacak?



KİMLER EMLAK VERGİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ?



Emlak vergisi konusunda diğer tüm vergilerde olduğu gibi belirli muafiyet şartları uygulanmakta olup emlak vergisi muafiyeti hakkı olan kişiler emlak vergisi ödemez, bu kapsam dışında kalan ve Türkiye sınırları içeisinde ev, daire, arsa, dükkan ve işyeri gibi taşınmazı olan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.



Emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınan kişiler;




  • Emekliler,

  • Ev hanımları,

  • Şehit düşen kişinin dul eşi ile yetim çocukları,

  • Gaziler,

  • Hiçbir geliri olmayan, işsiz kalan kişiler olarak sıralanmaktadır.



Bu kişilerin başka hiçbir geliril olmaması ve sahip oldukları taşınmazın 200 metrekareden daha küçük olması şartıyla emlak vergisi muafiyeti hakkı elde etmektedir.



EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN DOLACAK, 1. TAKSİT 2020 SON ÖDEME TARİHİ NEDİR?



Eğer süreçte herhangi bir erteleme açıklaması yapılmazsa emlak vergisi son ödeme tarihi 1 Haziran 2020 tarihi itibari ile sona erecek.



Bu tarihe kadar emlak vergisi ödenmezse kişiler cezalı duruma düşecek ve emlak vergisi gecikme cezası ödemek zorunda kalacak.



Emlak365.com