Emlak vergisi için emsal karar! Bu kişilerin ödedikleri paralar faizi ile iade edilecek!
Emeklilere devlet tarafından verilen bir hak olan emlak vergisi muafiyeti ile alakalı olarak önemli bir gelişme yaşandı. Bazı emeklilere sağlanan bu hak ve bu hakkın kullanımına dair yeni kurallar ekleniyor. Belediyelerin emeklilerden tahsil ettikleri emlak vergilerinin bazı kısımları için ise iade yolu açılmış oldu. Peki emeklilerin emlak vergisi muafiyeti nedir, nasıl kullanılır?
EMEKLİLER BU ŞARTLARLA EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYORLAR
Emeklilere devam tarafından emlak vergisi muafiyeti veriliyor. Bunun için emeklinin tek konutu olması gerekiyor. Eğer emeklinin üzerine kayıtlı iki konut varsa bu konutların her biri için ayrı ayrı emlak vergisi ödemesi yapılması gerekiyor. Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden yararlanılacaksa emeklinin sahibi olduğu tek konutunun brüt büyüklüğü 200 metrekareyi aşmamalıdır. Son olarak ise bu emeklinin emekli maaşından başka herhangi bir geliri olmamalıdır.
DEVREMÜLK İÇİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ İPTAL EDİLDİ
İstanbul’da yaşayan ve tek konutu olan emekli bir vatandaş ile Beşiktaş Belediyesi arasında emlak vergisi ödemesi ile alakalı olarak bir anlaşmazlık yaşandı. Normal koşullarda Beşiktaş Belediyesi tek konutu olan bu emekli vatandaştan emlak vergisi tahsil etmiyordu. Ancak aynı emeklinin bir devremülk sahibi olduğunun da tespit edilmesi ile beraber emekli vatandaştan emlak vergisi talep edildi. Haciz baskısı ile de bu vergi tahsilatı yapıldı.
MAHKEME SÜRECİ BAŞLADI
Emekli vatandaş devremülk hakkının emlak vergisi muafiyetini kaldırmayacağını savunan gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Prof. Dr. Etem Saba Özmen’e başvurdu. Özmen kanalı ile Beşiktaş Belediyesi aleyhine dava açtı. Avukat Özmen, Bodrum’da müvekkili adına kayıtlı gayrimenkul olduğunun tespit edildiği gerekçesiyle emlak vergisi muafiyetinin kaldırılmasına ilişkin Beşiktaş Belediyesi’ne ait işlemin iptalini talep etti. Ancak İstanbul 12. Vergi Dairesi vu davayı reddetti. Reddetme gerekçesi ise mesken olarak kullanılmaya elverişli devremülk niteliğindeki bir taşınmazda emekli vatandaşın hisse sahibi olması gösterildi.
EMSAL KARAR ÇIKTI!
Avukat Özmen, ret kararını İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7. Vergi Dava Dairesi’nde istinafa taşıdı. Özmen istinaf başvurusunda, davacının başka bir taşınmazının bulunmadığını, sadece devremülk hakkının bulunduğunu, devremülk hakkının taşınmaz niteliğinde olmadığını savunarak, usul ve yasaya aykırı mahkeme kararının kaldırılmasını ve davanın kabulüne karar verilmesini istedi. Özmen, devremülk hakkının, tatil amaçlı olarak taşınmaz payına yönelik kurulan bir hak niteliğinde olduğunu, ikinci bir taşınmaz niteliği taşımadığını da savundu.
İSTİNAFTAN İDARE MAHKEMESİ KARARINA İPTAL
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7. Vergi Dava Dairesi, 24 Şubat’ta, avukat Özmen’in istinaf talebini haklı buldu. Beşiktaş Belediyesi’nin, davacı K.B.’nin emlak vergisi muafiyetini kaldıran idari işlemini oybirliği ile ve kesin olarak iptal etti. İptal gerekçesinde ise devremülkün sürekli bir konut veya sürekli gelir elde edilebilecek bir mesken olmadığı gösterildi.
EMEKLİLER PARALARINI GERİ ALABİLİRLER
Emeklilerin devremükleri olduğu için emlak vergisi muafiyetinden yararlanamamaları konusunda alının emsal karar tüm devremülkü olan emeklileri ilgilendiriyor. Bu emsal karar ile beraber bu emeklilere büyük bir imkan yolu açıldı. Emekliler daha önce ödemiş oldukları emlak vergilerini faizleri ile beraber geri alabilecekler. Bu konuda emekliler dava açıp paralarının iadesini sağlayabilirler.