Emlak Vergisi Muafiyet Başvurusu Nereye Yapılır?

Bir arazi ya da taşınmaz üzerinde hakkı olanlar emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Bazı şartlarda ise emlak vergisinden muaf olmak mümkün. Kimler emlak vergisinden muaf olur, muafiyet başvurusu nereye yapılır, şartları neler? Haberimizde.
Emlak Vergisi Muafiyet Başvurusu Nereye Yapılır?

Herhangi bir arazi ya da taşınmaz üzerinde mülkiyet hakkı bulunanlar ve taşınmaza ilişkin intifa hakkı gibi bazı özel hakları olanlar Vergi Usul Kanunu kapsamında emlak vergisi ödemekler yükümlüdür. Fakat bazı şartların taşınması durumunda emlak vergisinden muaf olunabiliyor. Muaf olmak için kişinin hizmetten elde ettiği geliri, tarımsal faaliyetlerden elde ettiği gelir, menkul ve gayrimenkul geliri, sınai ve mesleki geliri, faiz ve temettü geliri olmaması gerekir. Bunun dışında kişinin aldığı gelir sosyal güvenlik kurumu tarafından verilen dul, yetim, emekli, malullük aylığı ise vergiden muaf olabilir.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLABİLİR?

Konutun brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmemek şartıyla Türkiye'de tek taşınmazı olanlar, tek konutta intifa hakkı olanlar, bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç geliri olmadığını belgeleyenler, gaziler, şehitlerin dul eşleri, yetim çocukları, engelli kişiler emlak vergisinden muaf olur.

Emlak Vergisi Muafiyet Başvurusu Nereye Yapılır?

MUAFİYET BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER

Emlak vergisinden muaf olmak için gereken şartları taşıyanlar, geliri olmadığını gösteren belge ile hazırlayacağı dilekçe ile beraber belediye mali hizmetler müdürlüğüne başvuru yapabilir.

EMLAK VERGİSİ İADESİ

Muafiyet şartlarını taşıyor olmasına rağmen emlak vergisi ödemesi yapan kişiler, vergi ödedikleri tarihten itibaren 5 yıl içerisinde Vergi Usulu Kanunu 120. maddesi uyarınca ödedikleri vergiyi geri alabilirler. İade almak isteyen kişilerin belediye mali hizmetle müdürlüğüne giderek düzeltme başvurusu yapması gerekir. Talep sonrasında muafiyet koşullarının sağlandığı tespit edilirse iade yapılır.