Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkında Emsal Kararlar! Brüt ve Ortak Alan Hesabı İçin Vatandaşın İtiraz Hakkı Var

Emlak vergisi 2020 ödemeleri tüm hızı ile devam ederken vatandaşın beklediği emlak vergisi ertelendi müjdesi bir türlü gelmedi.
Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkında Emsal Kararlar! Brüt ve Ortak Alan Hesabı İçin Vatandaşın İtiraz Hakkı Var

Emlak vergisi 2020 ödemeleri tüm hızı ile devam ederken vatandaşın beklediği emlak vergisi ertelendi müjdesi bir türlü gelmedi. Emlak vergisi son ödeme tarihi yaklaşırken emlak vergisi muafiyeti için bir kez daha ortak ve brüt alan tartışmaları gündeme geldi. Emlak vergisi muafiyet hakkı tanınan emekliler, ev hanımları, işsiz olan kişiler ve şehit yakınları için emlak vergisi muafiyetinde ortak alan hesaplaması hakkında mahkemeler tarafından açıklanan emsal kararlar haberimizde...

2020 yılına ait olan emlak vergisi ödemeleri tüm hızı ile devam ediyor.



EMLAK VERGİSİ 1.TAKSİT SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN DOLACAK?



Emlak vergisinde 1 Mart 2020 tarihi itibari ile başlayan ödeme dönemi Mart ayının son gününün hafta sonuna denk gelmesi nedeni ile 1 Haziran 2020 tarihinde sona erecek.



İsteyen kişiler bu tarihe kadar dilerlerse tüm emlak vergisi borcu için tek seferde ödeme yapacaklar isterlerse ise diğeri Kasım ayında ödenmek üzere iki eşit taksit halinde ödeme yapabilecekler.



SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ İÇİN EVİN BÜYÜKLÜĞÜ SINIRI UYGULANIYOR!



Emlak vergisi hakkından yararlanmak isteyen emekliler, ev hanımları, işsizler ve şehit yakını aileleri için konut büyüklüğü kriter olarak uygulanıyor.



Buna göre sahip olduğu tek evi 200 metrekare ve üzeri büyüklükte ise kişi diğer tüm şartları taşısa da emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanamıyor.



Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkında Emsal Kararlar! Brüt ve Ortak Alan Hesabı İçin Vatandaşın İtiraz Hakkı Var



EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ İÇİN ORTAK BRÜT ALAN TARTIŞMASI HAKKINDA MAHKEMELER TARAFINDAN AÇIKLANAN EMSAL KARARLAR



Konu hakkında bugünkü köşesinde özel bir yazı kaleme alan Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık " zmir 4’üncü vergi mahkemesi kararında “Bağımsız bölümün (dairenin) brüt alanına, ortak alanlardan gelen payın yeniden eklenmesine olanak bulunmadığı” vurgulanıyor. (Esas No: 2016/860, Karar No: 2016/1506)



Belirtilen brüt alana; yeniden ortak yerlerden gelen payın ilave edilmesi suretiyle, konutun brüt 200 m2 sınırını aştığından yola çıkılarak vergi avantajının kaybolmasının hukuka uygun olmadığı belirtiliyor" diyerek mahkemenin vatandaş lehine karar verdiğini dile getiriyor.



Bu nedenle emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınan tek evi olup başka geliri olmayan emekliler, ev hanımları, işsiz kişiler ve şehidin dul eşi ile yetimleri için konutlarda ortak alan metrekare hesaplaması için itiraz hakkı bulunuyor. Bu kişilerin emsal kararları göstererek mahkemeye başvuruda bulunması gerekiyor.



Emlak365.com