Emlak Vergisi Nereye Ve Nasıl Ödenir? İşte Ödeme Yapmanın Kolay Yolları!

Türkiye'de 1319 sayılı Kanun gereğince ülke içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödemesi zorunluluktur.
Emlak Vergisi Nereye Ve Nasıl Ödenir? İşte Ödeme Yapmanın Kolay Yolları!

Türkiye'de 1319 sayılı Kanun gereğince ülke içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödemesi zorunluluktur. Peki emlak vergisi ödemek isteyen vatandaşlar bunu nasıl yapabilirler. Emlak vergisi ödemenin yolları nelerdir? Emlak vergisi nereye ödenir? İşte tüm detaylar...

Türkiye'de tüm gayrimenkuller istisnalar hariç amlak vergisine tabidir. 1319 sayılı Kanun gereği gayrimenkul sahibi olan tüm vatandaşlar emlak vergisi ödeme yükümlülükleri bulunmaktadır. Arazi, arsa, iş yeri, ev, bina tüm gayrimenkuller için vatandaşlar yılda iki defa emlak vergisi ödemesi yaparlar.



Kamuoyunda emlak vergisi her türlü taşınmaz maldan belirli oranlarda ve belirli miktarlarda tahsil edilen para olarak bilinmektedir. Her taşınmazın kendisine özgü kriterleri bulunur. Buna bağlı olarak emlak vergileri miktarları değişiklik göstermektedir.



KONUTLARDA EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR



Gayrimenkulun resmi değerlerine göre hesaplanan bedeli emlaktan emlağa değişiklik gösterebilir. En çok merak edilen ise konutlara uygulanan emlak vergisinin nasıl hesaplandığıdır. Konutun resmi değeri üzerinden yapılan hesaplamarda büyükşehir belediyelerinin yetki alanında bulunan konutlarda binde 2, normal belediyelerde ise binde 1 oranında hesaplama yapılır.



Emlak Vergisi Nereye Ve Nasıl Ödenir? İşte Ödeme Yapmanın Kolay Yolları!



EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR



Emlak vergisi ödemeleri yapılan hesaplamalar sonucunda emlak sahiplerine çıkartılan miktarlar üzerinden yapılır. Yılda iki taksitle ödenen emlak vergilerini dileyen vatandaşlar tek seferde de ödeyebilirler. Emlak vergisinin birinci taksiti 1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasından ödenir, ikinci taksit ödeme zamanı ise 1 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasındadır. Emlak vergisi için belirtilen dönemlerde ödeme yapılmazsa aylık yüzde 1,40 gecikme zammı uygulanır.



EMLAK VERGİSİ NEREYE VE NASIL ÖDENİR?



Emlak vergisi ödemesi yapabilmenin farklı yolları bulunmaktadır. Bunun ilk yolu Taşınmazın olduğu yerin bağlı bulunduğu belediyeye ödeme yapmaktır. Bunun için ilgili belediyelerin ödeme noktalarından emlak vergisi ödenebilmektedir. Ayrıca bu belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerinden emlak vergisi ödemesi yapılabilir veya belediyenin banka hesabına eft ve havale yoluyla emlak vergisi ödemesi yapılabilir.



Emlak vergisi ödemeleri ile alakalı olara online hizmetler de bulunmaktadır. E-Devlet üzerinden İnternet Vergi Dairesi hizmetinden de emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir. Ayrıca E-Devlet'te aynı hizmet üzerinden emlak vergisi borcu sorgulaması da yapılabilmektedir.



Emlak vergisi ödemesi konusunda sağlanan bir kolaylık da PTT şubelerinden ödeme yapılabilmesidir. Vergi mükelef numarası ile PTT şubelerinden emlak vergisi ödemeleri yapılabiliyor. Ayrıca bazı bankalar internet şubelerinden emlak vergisi ödemesi imkanı sunmaktadır. İlgili kurumlarla anlaşma yapan bankalar bu hizmetten müşterilerini yararlandırmaktadırlar.



Emlak365.com