Emlakçı Komisyonu İçin Emsal Karar Çıktı! Emlakçıyı Aradan Çıkarmak İçin Yapılan Hamle 24 Bin Liraya Mal Oldu!

Sık sık mahkemeye konu olan emlakçıyı aradan çıkarmak şikayetlerinde Yargıtay yeni bir emsal karar açıkladı.
Emlakçı Komisyonu İçin Emsal Karar Çıktı! Emlakçıyı Aradan Çıkarmak İçin Yapılan Hamle 24 Bin Liraya Mal Oldu!

Sık sık mahkemeye konu olan emlakçıyı aradan çıkarmak şikayetlerinde Yargıtay yeni bir emsal karar açıkladı. Açıklanan emsal karar ile emlakçıyı aradan çıkarma cezası hakkında bir ilk yaşandı. Emlakçının bir anlık dalgınlığı 24 bin liralık komisyonu kaybetmesine neden olurken emlakçıyı aradan çıkaran vatandaş ise 24 bin liralık komisyon ödeme yükünden kurtuldu

Özellikle de korona virüs salgını sonrasında internetten ve emlakçılar üzerinden satışlar artarken emlakçı komisyonu nedeni ile yaşanan tartışmalar da artıyor.



EMLAKÇIYI ARADAN ÇIKARMAK NE DEMEK?



Taşınmazın kiralanması ya da satışı için emlaçı ile anlaşan ancak daha sonra emlakçının vasıtası ile iletişime geçilen kişiye taşınmazı emlakçıdan gizli olarak kiralama ya da satış işlemi yapılmasına emlakçıyı aradan çıkarma adı verilmektedir.



Günümüzde emlakçı komisiyonu ödemek istemeyen pek çok kişi bu yöntemi tercih ederken, emlakçı sözleşmesi imzalayan kişilerin bu hataya düşmeleri halinde açılan mahkemelerde para cezası ödemeleri söz konusu olabilmektedir.



Emlakçı Komisyonu İçin Emsal Karar Çıktı! Emlakçıyı Aradan Çıkarmak İçin Yapılan Hamle 24 Bin Liraya Mal Oldu!



EMLAKÇI SÖZLEŞMEYİ İMZALAMAYI UNUTTU, 24 BİN LİRALIK EMLAKÇILIK KOMİSYONU BUHAR OLUP UÇTU!



Bursa'da gerçekleşen olayda mülk sahibi arsasını satmak için emlakçı ile anlaştı. Emlakçı arsa satışı için mülk sahibi ile aracılık sözleşmesi imzaladı ancak sözleşmeyi kendisi imzalamayı unuttu. Emlakçı arsa satışı için tarafları bir araya getirdi.



Mülk sahibi sözleşmeye rağmen emlakçıyı aradan çıkardı ve emlakçının getirdiği alıcıya arsasını kendisi sattı. Durumu fark eden emlakçı hemen mahkemeye başvuruda bulundu. Mahkemeye imzalanan sözleşmeyi sunarak 24 bin liralık emlakçı komisyonunun talep etti.



Mahkeme emlakçıyı haklı bularak 24 bin liralık komisyonun ödenmesine karar verdi ancak arsa sahibi kararı temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay yapmış olduğu dava görüşmesinde aracılık sözleşmesinin emlakçı tarafından imzalanmadığını tespit ederek tek taraflı imzalanan sözleşmenin bağlayıcı olmadığını belirterek kararı iptal etti. Yani emlakçı bir anlık dalgınlığı nedeni ile 24 bin liralık komisyonundan oldu.



Konu hakkında açıklamada bulunan Avukat Hazal Karaoğlan "Emlakçılar tarafından yapılan aracılık sözleşmesi mutlaka yazılı olarak düzenlenmelidir. Borçlar Kanunu madde 520'ye göre simsarlık sözleşmesi imzalanıyor. Satın alan ve satan kişinin arasında emlakçı aracılık ediyor.



Yargıtay tarafından verilen karar doğru çünkü emlakçının yapmış olduğu aracılık sözleşmesinin mutlaka yazılı olması ve emlakçının ıslak imzası ile imzalanması gerekiyor" diyerek emlakçıları uyardı.



Emlak365.com