Emlakçı komisyonu ne zaman ödenir?

Gayrimenkul kiralama ve satış işlemlerine aracılık eden emlakçılar ile alakalı olarak komisyon meselesi zaman zaman sorun olabilmektedir. Peki emlakçı komisyonu ne zaman ödenir? Emlakçı komisyon bedelini peşin isteyebilirler mi?
Emlakçı komisyonu ne zaman ödenir?

Emlakçılar gayrimenkul satışlarında ve kiralamalarında alıcılar ile satıcılar arasındaki iletişimi sağlayarak danışmanlık hizmeti vermektedirler. Ancak bu danışmanlık hizmetinin bir bedeli vardır. Bu bedele dair ise anlaşmazlıklar sık sık yaşanabilmektedir. Peki emlakçı danışmanlık hizmet bedeli olan komisyon ne zaman ödenir? Emlakçılar komisyon bedelini peşin olarak talep edebilirler mi? 

EMLAKÇI KOMİSYON BEDELİ YÜZDE KAÇTIR?

Emlakçıların alabilecekleri komisyonların üst sınırları kanun ile belirlenmiştir. Buna göre bir emlakçı konut, arazi gibi gayrimenkullerin satışına aracılık edip danışmanlık yapıyorsa komisyon bedeli satış bedelinin en fazla yüzde 4 olabilmektedir. Bu oranın üzerinde alınacak olan emlakçı komisyonu yasal değildir. Kiralama işlemlerinde ise emlakçı komisyonu hesaplanırken farklı bir formül uygulanmaktadır. Yüzde hesabı yapılmamakta ve bir aylık kira bedeli emlakçıların alabilecekleri yasal emlakçı komisyonu olmaktadır. 

EMLAKÇI KOMİSYONU NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlakçıların komisyonu hak edebilmeleri için gayrimenkulün satış veya kiralama işlemlerinin tamamlanması gerekir. Kira sözleşmesi imzalandığında ve tapu tescili yapıldığında emlakçılar komisyonu hak etmiş olurlar. Bundan dolayı da emlakçı komisyonu ödemeleri iş tamamlandıktan sonra ödenir. Yasal olarak emlakçı komisyonu ödemelerinin erken yapılması uygun değildir. Erken yapılan ödemeler ayrı bir sorun teşkil edecektir. Alıcı veya satıcı gayrimenkulün alım veya satımından vazgeçebilirler. Bu durumda erken ödenen emlakçı komisyonunun iadesi sağlamak oldukça güç olacaktır. 

EMLAKÇILAR PEŞİN ÜCRET ALABİLİRLER Mİ?

Bazı emlakçıların peşin ücret talep ettikleri sık sık karşılaşılabilen bir durumdur. Komisyon bedeli olarak emlakçıların peşin ödeme talep etme hakları yoktur. Ancak emlakçılar ile müşteri arasında imzalanan ekstra bir sözleşme ile bir hizmet bedeli gündeme gelebilir. Bu sözleşmeleri imzalamak şart değildir ve hizmet bedelinin ödenmesinin zorunluluğu da yoktur. Emlakçılar zaten satış ve kiralamalardan komisyon elde edeceklerdir.