Emlakçılara kötü haber! O zararlardan sorumlu olacaklar!

Kahramanmaraş merkezli yaşlanan deprem felaketinin ardından yıkılan binalara dair soruşturmalar başlarken çok sayıda müteahhit tutuklandı. Bu evlerin satılmasına aracı olan emlak komisyoncuları için de çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı.
Emlakçılara kötü haber! O zararlardan sorumlu olacaklar!

Türkiye’de deprem felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken bu felaketin boyutunun çok yüksek olması tartışmalara neden oluyor. Tüm gözler müteahhitlere çevrildi ve yıkılan binaların müteahhitleri için soruşturma başlatıldı. Deprem bölgesinde Adalet Bakanlığı tarafından Deprem Suçlarını Araştırma Büroları kuruldu ve bu birimlere sadece bu konuda araştırma yapacak 150 savcının görevlendirmesi yapıldı.

MÜTEAHHİTLERDEN SONRA SIRA EMLAKÇILARA GELECEK!

Depremde yıkılan binalar ile alakalı olarak soruşturmalar sürerken enkazlardan deliller de toplanmaya devam ediliyor. Yürütülen soruşturma neticesinden 150’den fazla müteahhit için tutuklanma kararı verildi. Yaklaşık 10 müteahhidin yurt dışında olduğu tespit edilirken bazı müteahhitlerin de deprem felaketinde hayatlarını kaybettikleri tespit edildi. Ancak bu soruşturmaların müteahhitlerle sınırlı kalmayacağına dair çok önemli bir hukuki detay ortaya çıktı.

Depremde yıkılan konutlarda baş sorumlu olarak müteahhitler görülüyor. Tüm sorumluluk yalnızca müteahhitlerin olmadığına dair hukuki görüş ortaya çıktı. Aynı zamanda emlakçılar da bu yıkımda sorumlu tutulabilecekler. Konuya dair Avukat Ömer Yılmaz çok önemli açıklamalarda bulunarak emlak komisyoncularının da sorumlu tutulabileceklerini söyledi.

EMLAKÇILAR SATTIKLARI KONUTLARIN DEPREME DAYANIKLILIĞINDAN SORUMLULAR!

Konuya dair açıklamalarda bulunan Avukat Ömer Yılmaz, “Emlak komisyoncularının yıkılan konutlar için sorumluluğu hukuken doğabilir. Somut olaylara bakmak gerekecek. Yapılacak incelemeler sonucunda bu sorumluluk net bir şekilde tespit edilir. Yapılacak olan yargılama neticesinde de cezai işlem de uygulanabilecek. İnsanların maddi ve manevi zararları oluştuğu için hukuki açıdan kesinlikle emlakçılar da sorumlu kabul edileceklerdir.” dedi.

YARGILAMA SÜRECİNDE ORTAYA ÇIKACAK!

Depremin meydana getirdiği zararlardan emlakçıların da kaçamayacaklarını söyleyen Avukat Ömer Yılmaz, “Bir emlakçı basiretli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Emlakçı iş insanı olduğu için hukuken kendisinden böyle hareket etmesi beklenebilir. Bunun için de emlakçı sattığı veya satışına aracılık ettiği konutun deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını veya gerekli şartları taşıyıp taşımadığını bilmesi gerekir. Bu açıdan emlakçı sorumlu tutulabilir. Hatta eğer emlakçı o konutu depreme dayanıklı olduğunun altını çizerek satmışsa o zaman kesinlikle sorumludur. Bunların tabiki ispat edilmesi gerekiyor. Bu da yargılama sürecinde ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullandı.


Avukat Ali Güvenç Kiraz Konuyu Değerlendirdi

Av Ali Güvenç Kiraz ise sitemize konu ile ilgili yaptığı yorumda; Emlak danışmanlarının sorumlulukları yapmış oldukları hizmet ile ilgilidir ve aracılık yapmış oldukları gayrimenkuller ile ilgili bilgi sahibi olmak zorunda oldukları konularla sınırlıdır. Bir emlak danışmanı yapımında denetiminde ve ruhsatında hiçbir şekilde yer almadığı ve sonrasında bina içerisinde yer alan hiçbir değişiklik konusunda bilgi sahibi olmadığı olamadığı bir konuda sorumlu tutulamaz. Ayrıca emlak danışmanları imar dosyalarını inceleme hakkı olan kişilerde değildir. Sorumluluk kavramını bu kadar genişletemezsiniz. Bu yorum hiçbir şekilde doğru bir yorum değildir" dedi.