Emlakta doğrulanmış ilan dönemi resmen başladı! işte yeni dönem

Türkiye bugün itibari ile emlakta doğrulanmış ilan dönemine resmen geçiş yaptı. Söz konusu düzenleme için zorunluluk ise 1 Ocak 2025 tarihinde başlayacak.
Emlakta doğrulanmış ilan dönemi resmen başladı! işte yeni dönem

Türkiye'de ev kiraları ve konut fiyatları rekor seviyelere ulaşırken yaşanan yükselişte koşullar kadar manipülatif ataklarda etkili olmuştu. Özellikle de deyim yerindeyse şişirilmiş fiyatlar ve verilen sahte ilanlar ile piyasanın yükseltildiği iddia ediliyordu. Ticaret Bakanlığı hem kapora dolandırıcılığı hem de fiyat manipülasyonlarını engellemek adına doğrulanmış ilan sistemine geçiş yapma kararı almıştı.

DOĞRULANMIŞ İLAN DÖNEMİ BAŞLADI!

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen doğrulanmış ilan sistemi bugün itibariyle geçerli olacak. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi sayesinde yetki belgesi olan emlakçılar konut satışı ve kiralama ilanlarını verecekler. Evini satmak ya da kiralamak isteyen ev sahipleri ise taşınmazlarını e-Devlet üzerinden sisteme giriş yaparak yetki vermek istediği emlakçıyı seçecek.

Yetki alan emlakçı bu taşınmazı ilana koyma hakkına sahip olacak. Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2025 tarihine kadar isteğe bağlı olarak gerçekleştirilecek. Ancak bu tarihten sonra ilan vermek için yetkilendirme zorunlu olacak. Bu tarihe kadar ise yetki belgesi ile verilen ilanlarda yetkili emlakçı logosu basılacak. Bu ilanlar öne çıkacak. Daha güvenilir oldukları için kiralama ya da satın alma işlemi yapmak isteyen kişiler bu ilanları tercih edecek.

Hem satılık hem de kiralık ilanlarında yeni sistemin devreye girmesi sayesinde son dönemde artan kapora dolandırıcılığı, aynı evin birden fazla kişiye kiraya verilmesi gibi sorunlar ortadan kaldırılırken aynı konuta ait birden fazla ilan verilerek fiyatın şişirilmesi ya da yüksek fiyatlarla sahte ilanlar verilerek piyasanın yükseltilmesi gibi sorunlar da ortadan kaldırılacak.

Genel Yayın Yönetmeni