Enerji Maliyetlerinin İnşaat Yapı Malzemelerine Etkisi! Şubat 2022 Tuğla Fiyatları Güncellendi!

İnşaat yapı malzemelerinin maliyetlerine dair güncel fiyatlar araştırılmaya devam ediliyor. Şubat 2022 tuğla çeşitlerinin fiyatları ne kadar oldu? Tuğla fiyatları düştü mü?
Enerji Maliyetlerinin İnşaat Yapı Malzemelerine Etkisi! Şubat 2022 Tuğla Fiyatları Güncellendi!

İnşaat yapı malzemelerine dair fiyat yükselişleri inşaat sektörü tarafından endişeyle takip edilmeye devam ediliyor. 2022 yılında yapı malzemelerinde bir fiyat düşüşü beklentisi olsa da ekonomik koşulların bu duruma izin vermesine ihtimal verilmiyor. Fiyatları en çok sorgulanan yapı malzemelerinin başında ise tuğla geliyor. Tuğla fiyatlarının güncel listeleri günlük olarak takip ediliyor. Özellikle kış mevsiminin yaşanmasından dolayı bir talep azalması başlasa da tuğla alımı için uygun fiyat arayışları sürüyor.

TUĞLA ÜRETİM MALİYETLERİNDE SON DURUM

Tuğla üretimi yapan fabrikalarda maliyetlere dair son güncel gelişmeler merak ediliyor. Öncelikle tuğla üretiminde hammadde kadar enerji harcamaları da önemli bir maliyet gerektiriyor. Ocak ayının hemen başında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enerji maliyetlerinde meydana gelen artış tuğla üretim maliyetleirnin katlanmasına neden oldu. Ocak ayı boyunca bu maliyet artışı ise fiyatlara tam olarak yansıtılmadı. Yapılan enerji zamlarının girdi maliyetlerine yansıması Şubat ayı boyunca ortaya çıkacak. Bu durumda Şubat ayı içerisinde tuğla fiyatlarında sektörel bir fiyat yükselişi beklentisi oluştu.

TUĞLA SATIN ALMADA NAKLİYE MALİYETLERİ

Türkiye'de gerek kurumsal gerek se de bireysel inşaat yapımlarından dolayu tuğla tedair etmek isteyenlerin en çok karşılaştıkları sorunların başında nakliye maliyetleri geliyor. Tuğla malzemesinin inşaatlarda kullanım miktarının hacim olarak oldukça yüksek olmasından dolayı nakliye masrafları büyük bir öneme sahip oluyor. Tuğla maliyetlerini arttıran bir unsur da bu nakliye masrafları oluyor. Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların da etkilediği bu maliyetler oldukça zor bir süreçle inşaat sektörünü karşı karşıya bırakıyor.

TUĞLA PİYASASINDA BÖLGESELLİK HAKİM

Tuğla üreten fabrikalar kurulu oldukları bölgelerde hakim olabiliyorlar. Nakliye maliyetleri azaldıkça tuğla maliyetlerinde de düşüş oluyor. bundan dolayı da uzak mesafeli bölgeler arasında pek tuğla ticareti yapılmıyor. Fabrikalar da bu anlamda hem üretimde hem de pazarlamada bölgesel olarak hareket ediyorlar. Tuğla fiyatlarında da bu bölgesellikten dolayı bölgeden bölgeye farklı fiyatlarla karşılaşılabiliyor. Şehirler arasında tuğla fiyatlarının farklılaşması da bundan kaynaklanıyor.

ŞUBAT 2022 TUĞLA FİYATLARI

Tuğla fiyatlarının bir akaryakıt ürünü gibi standart bir fiyatı bulunmuyor. Bundan dolayı da ilden ile, bölgeden bölgeye farklı fiyatlar görülebiliyor. Tuğla fiyatlarına dair farklı bölgelerden alınan Şubat ayı fiyat listelerinin ortalamasına göre şu anda güncel fiyatlama şu şekilde:

8,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 0,90 TL
10'luk Yatay Delikli Tuğla: 1,05 TL
13,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 1,20 TL
18,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 1,85 TL
19'luk Düşey Delikli Tuğla: 2,1 TL
20'lik Asmolen Tuğla: 3,1 TL
22,5'luk Asmolen Tuğla: 3,3 TL
25'lik Asmolen Tuğla: 3,45 TL
30'luk Asmolen Tuğla: 3,65 TL
19'luk Baca Tuğlası: 2,55 TL
25'lik Baca Tuğlası: 3,15 TL
30'luk Baca Tuğlası: 3,65 TL
35'lik Baca Tuğlası: 4,15 TL
14,5'luk İzo Tuğla: 3,20 TL
19,5'luk İzo Tuğla: 3,65 TL