Enflasyon Ev Sahiplerini Vuracak! Yeniden Değerleme Oranı Alev Aldı, Emlak Vergisine En Az Yüzde 60 Zam Kapıda

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken yüzde 70'e yaşanan yıllık TÜFE ortalaması yeniden değerleme oranı 2023 için alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Enflasyon Ev Sahiplerini Vuracak! Yeniden Değerleme Oranı Alev Aldı, Emlak Vergisine En Az Yüzde 60 Zam Kapıda

Devletin tahsil etmiş olduğu vergi, harç ve cezalar her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranı üzerinden zamlanmakta olup bu rakam enflasyon oranları üzerinden hesaplanmaktadır. Enflasyonda yaşanan yükselişi köşesine taşıyan Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Alaattin Aktaş "Enflasyonda çığ geliyor! Ekim ayında kesinleşecek ve 2023 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 120'ye doğru gidiyor" başlıklı yazısında yeniden değerleme oranını kaleme aldı.

Yeniden Değerleme Oranı 2023 için hesaplama yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) üzerinden yapılırken bu oran Nisan ayı sonu itibari ile TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre yüzde 72,03 oranına ulaştı. Fiyatların bir daha yıl sonuna kadar hiç artmaması durumunda bile Aktaş söz konusu rakamın 2022 yıl sonuna kadar yüzde 96,84'e, her ay yüzde 1 artması halinde yüzde 100,69'a ulaşacağını hesapladı.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI 2023 YÜZDE KAÇ OLACAK, EMLAK VERGİSİNE ZAM VAR MI?

Hesaplamalarında farklı senaryoları masaya yatıran Aktaş, Yİ-ÜFE'de ortalama artışın yıl sonuna kadar her ay yüzde 4-5 civarında bir yükseliş yaşanması durumunda değerleme oranının yüzde 115, her ay yüzde 7 artması halinde ise artışın yüzde 127'ye ulaşacağını belirterek bu oran üzerinden vergi zamlarını hesapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu zammı indirme yetkisi olduğunu belirten Aktaş "Emlak vergisi her yıl eğer aksi yönde bir karar alınmamışsa YDO’nun yarısı kadar artıyor. Şu durumda 2023 yılının emlak vergisi artışı yüzde 60’a yakın olacak. Vergilerde indirim yetkisi bulunan Cumhurbaşkanı, cezalar konusunda böyle bir yetkiye sahip değil. Yeniden değerleme oranı hangi düzeyde oluştu, trafik cezaları da o oranda artacak" diyerek emlak vergisine 2023 senesinde yüzde 60 civarında zam gelebileceğini söyledi.

Enflasyon Ev Sahiplerini Vuracak! Yeniden Değerleme Oranı Alev Aldı, Emlak Vergisine En Az Yüzde 60 Zam Kapıda

ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT! MTV 2023 RAKAMLARI YÜZDE KAÇ ZAMLANACAK?

Yeniden değerleme oranı üzerinden emlak vergisi ödemelerinin yanı sıra araç sahiplerinin ödemiş olduğu emlak vergisi rakamları da zamlanacak. Emlak vergisi ödemelerinin yanı sıra MTV ödemelerine de 2023 senesinde bugünkü rakamlar üzerinden yüzde 24 oranında zam gelebileceği belirtiliyor. Söz konusu rakam yıl sonuna doğru kesinlik kazanacak.

Emlak365.com