Enflasyon Kiraları O Aylarda Vuracak! Kiralarla İlgili Korkutan Senaryo!

Enflasyonun gitgide artması nedeniyle kira fiyatlarında da artış yaşanıyor. Kiraların yıl sonunda enflasyona yenileceği senaryoları ise kiracıları endişelendiriyor.
Enflasyon Kiraları O Aylarda Vuracak! Kiralarla İlgili Korkutan Senaryo!

Türkiye'de enflasyon oranının her geçen gün artması A'dan Z'ye her şeyin zamlanmasına neden oluyor. Özellikle son aylarda konut fiyatlarında inanılmaz bir artış söz konusu oluyor. Hem satılık hem de kiralık konutlarda yaşanan fiyat artışı vatandaşların kiralarını karşılayamamasına, ev sahiplerinin ise kiracı bulamaması neden oluyor. Peki Türkiye'yi kira konusunda yıl sonunda neler bekliyor?

YIL SONUNDA KİRALARDA ENFLASYON ŞOKU!

HalkTV'nin haberine göre, Türkiye'nin enflasyonda henüz zirveyi görmediği, TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 60'ın, hatta yüzde 70'in üzerine çıkacak. Savaş nedeniyle de enflasyonun uzun bir süre düşmesi beklenmiyor.

Buğday başta olmak üzere bütün gıda emtiasında, gübrede, alüminyumda, savaş sebebiyle yüzde 100'e varan artışlar meydana geldi. Enflasyonun bir etkisinin de kira zamları üzerinde olduğu belirtilirken, kira zammının son 12 ayın enflasyon ortalamasına göre yapılıyor. Açıklanan son verilere göre 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 25,98. Yani kiralara en fazla yüzde 25.98 oranında zam yapılabiliyor.

2018 yılında yaşanan kur sorunu nedeniyle enflasyon zirveye çıktığında, kira zammında üretici fiyatlarından, tüketici fiyatlarına geçti. O yıl belirlenen Yeni Ekonomi Programı'na '' Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir '' maddesi eklendi.

Bu madde nedeniyle vatandaşlar kira zamlarında TÜİK'in açıkladığı asıl enflasyon oranını değil, 12 aylık TÜFE'yi kullandığı için enflasyonun etkisini henüz hissetmedi, Ancak bu yıl 12 aylık ortalama enflasyon da ilerleyen aylarda hızla yükselecek. Bunun nedeni, zaman geçtikçe düşük enflasyonlu ayların hesaptan çıkması, yerine yüksek enflasyonlu ayların girmesinden kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz aralık ve ocak ayının enflasyonları hesaba katıldığında kira zammı oranlarında çok sert yükselişlerin meydana gelmesi söz konusu olacak.