Eski Binalarda Oturanlar Dikkat! Enerji Kimlik Belgesi ve Dış Cephe Mantolama Isı Yalıtımı Zorunlu Mu?

Türkiye'nin enerjide dışa olan bağımlılığı nedeni ile binalara enerji kimlik belgesi zorunluluğu getirilmişti.
Eski Binalarda Oturanlar Dikkat! Enerji Kimlik Belgesi ve Dış Cephe Mantolama Isı Yalıtımı Zorunlu Mu?

Türkiye'nin enerjide dışa olan bağımlılığı nedeni ile binalara enerji kimlik belgesi zorunluluğu getirilmişti. Peki, eski binalarda oturanlar için getirilen yükümlülükler neler, dış cephe kaplama mantolama ve ısı yalıtımı zorunlu mu? Enerji kimlik belgesi olmadan ev satılır mı, tapu işlemi yapılır mı, kiraya verilir mi? Soruların yanıtları haberimizde...

Türkiye enerji kimlik belgesi hakkında yoğun tartışmalar yaşamış, yapılan açıklama ile enerji kimlik belgesi olmayan binalarda konut satışı ve kiralama işlemlerine yasaklama getirileceği duyurulmuştu.



ENERJİ KİMLİK BELGESİ OLMAYAN BİNALARDA TAPU İŞLEMLERİ YASAK MI?



Gelen yoğun tepkiler üzerine tapuda yapılan işlemlerde sıkıntılar yaşanmaması adına daha sonra bu karardan geri adım atılmış ve tapu işlemlerinde beyan esası uygulanmaya başlanmıştı.



Yani yapılan açıklama ile tapuda satış esnasında sadece sözlü beyan ile ilgili belgenin olup olmadığı sorulacak ve yine bu belge yoksa taşınmmazı alan tarafın bu konuda bilgisi ve rızası olup olmadığı sorulacak.



Karşı taraf rızası olduğunu beyan ederse satışa izin verilecek ve EKB olmaması tapu devri için bir engel teşkil edilemeyecek.



ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMAK İÇİN ESKİ BİNALARDA MANTOLAMA ZORUNLU MU?



Hayır, eski binalarda EKB almak için mantolama zorunluluğu uygulanmayacak. Tüm binalara uygulanacak olan sınıflandırmada binalar mantolama kalitesine göre sınıflandırılarak kimlik belgesi alacak.



Kimlik belgesi sınıfına göre ilerleyen dönemde daha ucuz doğalgaz verilmesi ya da emlak vergisi oranının daha düşük uygulanması gibi özel avantajlar sunulması bekleniyor.



Emlak365.com