Ev Alacaklar Dikkat: Konut Stoku En Geç Ekim Ayında Bİtecek, Konut Fiyatları Yükselecek!

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli 0.64 konut kredisi kampanyası konut ve gayrimenkul sektörüne beklenen hareketliliği getirdi. Konuta talep büyük bir hızla artarken inşaat sektörünün sırtına büyük bir yük olan konut stoku da artan talep ile hızla erimeye başladı. Konu hakkında açıklama yapan KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas konut stokunun tükeneceği tarihi açıkladı. Konut fiyatları ne durumda, konut fiyatları düşer mi, yükselecek
Ev Alacaklar Dikkat: Konut Stoku En Geç Ekim Ayında Bİtecek, Konut Fiyatları Yükselecek!

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli 0.64 konut kredisi kampanyası konut ve gayrimenkul sektörüne beklenen hareketliliği getirdi. Konuta talep büyük bir hızla artarken inşaat sektörünün sırtına büyük bir yük olan konut stoku da artan talep ile hızla erimeye başladı. Konu hakkında açıklama yapan KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas konut stokunun tükeneceği tarihi açıkladı. Konut fiyatları ne durumda, konut fiyatları düşer mi, yükselecek mi, ne olur?

Devlet bankalarının başlattığı konut kredisi beklentileri aşan bir konut talebi etkisi yarattı.



Uzun süredir ev sahibi olmayı planlayan ancak yüksek faiz oranları nedeni ile bir türlü harekete geçmeyen vatandaşlar düşen konut kredisi faiz oranları ve 1 sene ertelemeli kredi desteği sayesinde alıma yöneldi.



KONUT STOKU NE ZAMAN BİTECEK?



Konut satış rakamlarında yaşanan artışı değerlendiren KONUTDER Başkanı Altan Elmas konut sektöründe hiç olmadığı kadar iyi bir dönem geçirdiklerini belirterek 2018 yılından bu yana yaşanan daralmanın ardından sektörün eski özlenen günlerine döndüğünü söyledi.



Pandemi döneminde inşaat ve konut sektörünün tamamen durma noktasına geldiğini belirten Elmas Temmuz ve Ağustos aylarında da talebin devam etmesi ve Haziran ayındaki başarının yakalanması durumunda 2020 yılının rekor kırılarak bitirilebileceğini dile getirdi.



Konut stoku konusunda gelen soru üzerine Elmas şu anda konut stoku bitti demenin mümkün olmadığını ancak satışların bu hızla devam etmesi durumunda Eylül ayında ya de en geç Ekim ayında konut stokunun bitirileceğini dile getirdi.



İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ YÜKSELDİ, KONUT FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ?



Kamu bankalarının faiz indirimi haberi sonrası konut fiyatlarına yüksek oranda zam gelirken KONUTDER Başkanı Altan Elmas "Bu ticaretin kaidesi. Bu insanlara çok kızmaya gerek yok. Son 2-3 senedir fiyatlar artmadığı için zarar edenler oldu. İnsanlar 2 senedir bu artışı bekliyorlardı. Diğer yandan birinci el konutlar da ikinci eldeki düşük fiyatlarla rekabet etmekte çok zorlanıyordu. Bence piyasa dengelendi. Yüzde 10-15’lik artışları normal karşılıyorum. Ama tabii bir gecede yüzde 30 artışı da kimse savunamaz" diyerek zamların olağan olduğunu dile getirdi.



İnşaat maliyet endeksi rakamlarında 2018 yılından bu yana ciddi artışlar yaşanırken konut stokunun bitmesi ile sıfır konut fiyatlarının dolayısı ile ikinci el konutlardaki satış fiyatlarının artacağı belirtiliyor.



Emlak365.com