Ev alacakları ilgilendiriyor! Konut satışlarında ibre terse döndü

Konut sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaş kredi faizleri ve fiyatlardaki ateşin düşmesini bekliyor. Ev alacak olan vatandaşları ilgilendiren bir açıklama daha gündem olurken konutta ibrenin tersine döndüğü ifade edildi.
Ev alacakları ilgilendiriyor! Konut satışlarında ibre terse döndü

Konut fiyatlarının pandemi dönemi sonrası hızlı bir yükselişe geçmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan faiz artışı kararları da konut kredi faizlerinin yükselmesine neden oldu. Konut kredi faizlerinin yükselmesi ile beraber talep de düştü. Artan konut fiyatları ve kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle artık konut alamayan vatandaşlar da piyasanın nabzının düşmesini beklemeye başladı.

Konut piyasasında suların durulması beklenirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, konut fiyatlarında reel bazda düşüşün sürdüğü öğrenildi. Mayıs ayında enflasyondan arındırılmış fiyatlarda yüzde 14.9'luk bir düşüş yaşanırken ibrenin tersine döndüğü ifade edildi.

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

TCMB verilerine göre, konut fiyatlarında reel bazda düşüş devam ederken mayıs ayında enflasyondan arındırılmış fiyatlarda yüzde 14.9'luk bir düşüş yaşandığı belirtildi. Söz konusu veri ile beraber son 7 aydır konut fiyatlarının enflasyonun altında seyrettiği ifade edilirken konut fiyatlarında reel bazda gerileme yaşandığı ve kira fiyatlarında da artışların devam ettiği aktarıldı.

ev-alacaklari-ilgilendiriyor-konut-satislarinda-ibre-terse-dond.webp

Konut fiyatlarındaki düşüşün nedenleri ise şöyle sıralandı;

  • Kredi maliyetlerindeki artış nedeniyle ipotekli konut satışlarının azalması,
  • İnşaat maliyetlerinin yüzde 78 oranında artması,
  • Yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde 50'nin üzerindeki düşüş.

3 büyük il olan İstanbul, Ankara ve İzmir'de kiralık konut fiyatları da ortalama olarak listelendi. Buna göre;

  • İstanbul'da konut metrekare fiyatı 230 TL,
  • İzmir'de metrekare fiyatı 190 TL,
  • Ankara'da metrekare fiyatı 170 TL olarak hesaplandı.