Ev Alıp Satanlar Dikkat! Bunu Yaparsanız Hem Evinizden Hem Paranızdan Olursunuz!

Ev satın alırken tapuda evin gerçek değeri bazen gösterilmemektedir. Peki tapuda gerçek satış değeri gösterilmezse ne olur, zararı var mı?
Ev Alıp Satanlar Dikkat! Bunu Yaparsanız Hem Evinizden Hem Paranızdan Olursunuz!

Ev satışı yapılırken taraflar bazen satış edelini tapuda doğru olarak belirtmek istemiyorlar. Gerçek bedel tapuya bildirilmeyerek belediyenin belirlediği rayiç beden üzerinde tapu satış değeri gösteriliyor. Bunun için hem alıcı hem da satıcı daha düşük miktarlarda tapu harcı ödemektedirler. Ancak tapu harcı ödemekten tasarrud yapan vatandaşlar yüksek risklere kendilerini atmaktadırlar. Peki tapuda gerçek değer gösterilmezse ne olur, zararları neler?

TAPUDA GERÇEK DEĞER GÖSTERİLMEZSE NE OLUR?

Bir ev satın alırken veya satarken taraflar daha düşük tapu harcı ödemek amacıyla gerçek değer yerine belediyelerce belirlenen rayiç değerler üzerinden işlem yapmaktadırlar. Ancak bu durumun çok büyük riskleri bulunmaktadır. Ev alım satım işlemlerinde satış bedeli peşin oalrak ödenmeyebiliyor. Bu durumda rayiç değer üzerinden bildirim yapılıp kayıtlara düşülürse evi staan kişi büyük mağduriyetler yaşayabilmektedirler. Evi vadeli olarak satın alan kişi borcunu ödemeyebiliyor, hatta borcunu inkar edebiliyor. Bu durumda hukuki süreç başlatılsa da mahkemede esas alınan değer tapuda gösterilen satış değeri oluyor. Örneğin 1 Milyon TL fiyatla anlaşılıp satışına karar verilen ev tapuda 500 Bin TL olarak gösterilmişse ve ödeme yapılmamışsa konu mahkemeye taşındığında evin değeri 500 Bin TL üzerinden dikkate alınarak karar verilir.

Eğer bir evin hisseli tapusu varsa ve bu hissedarlardan birisinin hissesi satın alınmış ise tapuda düşük değer göstermenin çok büyük riskleri bulunmaktadır. Diğer hissedarlar ön alım haklarını kullanarak satılan hisseyi tapuda gösterilen değer üzerinden satın alabilirler ve ortaya çok büyük bir mağduriyet daha çıkar. Hem evin hissesi hem de ödenen para elden gidebilir ve herhangi bir hak da talep edilemez.

Tapuda gerçek değerin gösterilmemesinin bir de vergisel boyutu vardır. Bir ev rayiç değer üzerinden gösterilerek satın alınmışsa ve bu evi daha sonra konut kredisi çekerek bir başkası satın alması durumunda vergisel sorunun kapısı aralanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı bankadan çekilen konut kredisi miktarını öğrenerek beyan edilen değerle karşılaştırma yapmaktadır. Belediye rayiç değeri ile satın alınan bir ev gerçek değeri ile satılması durumunda eksta vergi ödenmesi durumunda kalınabiliyor.