Ev alıp satanlar dikkat! Tapunuz elden gidebilir

Ev alıp satanlara son dakika uyarısı yapıldı. Tapu devrinde bunu yapanlar eviniz elden gidebilir...
Ev alıp satanlar dikkat! Tapunuz elden gidebilir

Ev alıp satanlar dikkat! Tapunuz elden gidebilir - Milyonlarca kişiye son dakika uyarısı yapıldı. Ev alıp satarken pek çok kişinin daha düşük tapu harcı ödemek için yapmış oldukları tapuda rayiç bedel üzerinden satış konusuna yeni uyarı yapıldı. Özellikle de konut fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından ödenen tapu harcı tutarı rekor sevyiye ulaşmış, yaşanan yükseliş vatandaşları farklı çözüm yolları aramaya itmişti. Bunlardan biri de tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermek olarak öne çıkmıştı.

TAPUDA RAYİÇ BEDEL GÖSTERMEK SUÇ MU, TAPUDA DÜŞÜK BEDEL GÖSTERMENİN CEZASI NE?

Konu hakkında açıklama yapan Vergi uzmanı avukat Dr. Burak Aslanpınar, "Tapudaki devir işlemlerinde, genellikle belediye rayici diye de bilinen emlak vergisi değeri üzerinden hareket ediliyor. Örneğin gerçekte 6 milyon TL’ye satılan bir konut için, belediyeden alınan vergi değeri 1 milyon TL ise, bu değer bildirilerek tapu harcı ödeniyor. Oysa Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı rehberde de belirtildiğine göre, gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı beyan edilen “gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden” binde 20 (yüzde 2) oranında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yani toplamda yüzde 4 harç alınması gerekiyor." diyerek tapuda her zaman gerçek bedel üzerinden beyanda bulunulması gerektiğini söyledi.

Tapuda bedeli düşük gösteren kişilere vergi cezası kesilirken aynı zamanda belirlenen gerçek değer üzerinden tapu harcı tahsil ediliyor. Örneğin gerçekte 6 milyon TL olan bir taşınmazı tapuda 1 milyon TL bedelle satış gösteren biri için faizi ile 200 bin TL geri istenirken 50 bin TL'de vergi cezası kesiliyor.

Tapuda şüfa hakkı olduğunu belirten Aslanpınar değeri düşük gösterilen tapu satışlarında hak sahiplerinin itiraz ederek hileli satış iddiasında bulunması durumunda tapunuzun elden gidebileceği uyarısında bulundu. Hileli satışlarda tapu iptali yapılırken bu da düşük tapu harcı ödemek isteyen kişinin tapusunu elden kaybedebileceği anlamına geliyor.

Genel Yayın Yönetmeni