Ev alıp satarken buna dikkat etmeyenler binlerce lirasından oluyor! Mutlaka beyan edilmeli
Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde kimi zaman büyük sorunlar yaşanabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu yıl evini 5 yıldan önce satan 120 binden fazla kişiye mektup yazdı, Gelir İdaresi ise gayrimenkul alım satımında dikkat edilmesi gerekenlere yönelik broşür hazırladı. Broşürde yer alan bilgilere göre, vatandaşların paralarından olmamaları için dikkat etmesi gereken önemli hususlar bulunuyor.
Doğru beyan etmeyenlere para cezası yağıyor!
Gayrimenkullerin, satın alındıktan sonra 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından sağlanan değer artışı kazancı olarak Gelir Vergisi'ne tabi tutuluyor. Satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılması halinde tapudaki alış bedelini gerçek bedeli üzerinden göstermek gerekiyor.
Bu kapsamda tapu kayıtları ile kredi kullanıldı ise aradaki farkın belirlenmesi kolay oluyor. Fakat Maliye Bakanlığı, tapuda görünen satış değeri ile gerçek satış değeri arasındaki farkı tespit ederse konut satıcısına yüklü miktarda ceza uyguluyor.
Örnek vermek gerekirse, konutu 950 bin liraya aldığı halde tapuda 400 bin lira olarak gösterip, 500 bin lira kredi kullananın gerçek alım satım bedeli kolayca belirlenmektedir. Bu sebeple satışı yapılan konutun kesinlikle gerçek bedel üzerinden gösterilmesi gerekmektedir.
Böyle durumlarda beyan edilmeyen kazanç için yüzde 35'i bulan gelir vergisi, 'vergi ziyanı cezası' ve ayrıca 'gecikme faizi ' talep ediliyor.
Tapuda yanlış beyanın belirlenmesi hususunda, konutun parasını satan kişinin banka hesabına yatıran ve bu durumda aradaki farkın ortaya çıkmasıyla konutun gerçek bedeli ortaya çıkıyor. Vatandaşların bu konuda mağduriyet yaşamamaları ve ev satın alırken bir de ek bir ceza ödememek için tapuda evin gerçek değerini göstererek satış veya alış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.