Ev alıp satarken hepimiz ödedik! Tapu harcı iade başvurusu başladı

Ev alıp satarken ödenen masraflar arasında yer alan tapu harcı için emsal karar açıklandı. Tapu harcı iade BAŞVURUSU başladı. Tapu harcının iadesi için yapılması gerekenler...
Ev alıp satarken hepimiz ödedik! Tapu harcı iade başvurusu başladı

Ev alıp satarken hepimiz ödedik! Tapu harcı iade başvurusu başladı - Son dönemde yükselen konut fiyatları nedeniyle ev alıp - satmak isteyen kişilerin ödemiş oldukları vergi ve masraflarda rekor seviyeye ulaşmıştı. Özellikle de de tapu harcı tutarı artık rekor seviyeye ulaşmış, ev alıp satmak isteyen kişilerin bütçelerini oldukça zorlamıştı.

Süreçte pek çok kişinin aslında muafiyet hakkı olmasına rağmen gereksiz tapu harcı parası ödediği ortaya çıktı. Türkiye'nin en önemli sorunları arasında yer alan deprem riskine karşı başlatılan kentsel dönüşüm projelerini desteklemek amacıyla bu projelerden ev alan kişileri ve bu projeleri üretip satan kişilere tapu harcı muafiyeti hakkı tanınmıştı. Milyonlarca kişinin bu muafiyet hakkından haberdar olmadığı için ödeme yaptıkları ortaya çıktı.

TAPU HARCI İADE BAŞVURUSU NEREDEN NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yapmış olduğu açıklama ile 25 Temmuz 2014 tarihi ve sonrasında ev alan kişilere tapu harcı para iadesi yapılabileceğini belirtti. Ancak bunun için söz konusu tapu harcı ödemesinin yapılmış olduğu konutun kentsel dönüşüm projesi ile alınması şartı bulunuyor.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Yapıların Dönüştürülmesi kanunu kapsamında yapılan konutlar için geçerli olan tapu harcı muafiyeti için ne yazık ki zamanaşımı süresi uygulanacak. Tapu harcı ödemesinin üzerinden 5 sene geçmemişse kişi başvuru yaparak bu harcın iadesini talep edebilecek. Söz konusu tutarın iadesi için ödemenin yapıldığı tapu dairesinin ziyaret edilmesi ya da Gelir İdares Başkanlığı'nan başvuru yapılması yeterli olacak. Tapu harcı ödemesi yapılmasını takip eden ilk 30 gün içinde tapu daireleri başvuruları kabul ederken bu süre dolduysa başvuru Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden yapılacak.

Genel Yayın Yönetmeni