Ev Alırken Para Nasıl Verilir, Parayı Elden Vermek Doğru Mu?

Ev alırken en çok sorun yaşanılan konulardan biri de satış ücretinin ödenmesidir. Peki, ev alırken parayı elden vermek doğru mu, para nasıl ödenmeli?
Ev Alırken Para Nasıl Verilir, Parayı Elden Vermek Doğru Mu?

Ev alırken en çok sorun yaşanılan konulardan biri de satış ücretinin ödenmesidir. Peki, ev alırken parayı elden vermek doğru mu, para nasıl ödenmeli?

Son dönemde yaşanan akla ziyan dolandırıcılık haberleri ev almak isteyen kişileri de tedirgin ediyor.



Konut almak isteyen kişiler için para ödeme bölümü en riskli bölüm olarak kabul ediliyor. Ev alırken dolandırıldım diyenlerin büyük bir bölümü önden ödeme yaptıkları ya da evi alırken yaptıkları hatalı ödemelerle mağdur oluyor.



Tapu Dolandırıcıları İş Başında!



Vatandaşın iki kuruşuna göz diken dolandırıcılar buldukları yöntemlerle şaşkınlık yaratmaya devam ediyor.



İnternetten ucuz ev ilanları vererek kapora dolandırıcılığı yapan sahtekarlardan tapu devir işlemleri esnasında tapuyu teslim ederken ödemesini başkasının hesabına yaptığı için mağdur olanlara kadar pek çok dolandırıcılık yöntemi bulunuyor.



Aynı şekilde evini satan kişilerde ellerinde para ile tapu dairesinden çıktıkları anda hırsızların radarına girerek farklı yöntemlerle soyuluyor.



Ev Alırken Para Nasıl Verilir?



Aslında ev alırken para ödeme işlemleri için uygulanabilecek en güveniilr ödeme yöntemi kesinlikle TAKBİS sistemi olarak öne çıkıyor. Bu yöntemde hem alıcı taraf hem de satıcı taraf açısından güvenilir alışveriş ortamı yaratılıyor. Taraflar sisteme paralarını yatırıyor ancak sistemde tapu devri resmi olarak gerçekleşmeden ve tapu onayı alınmadan her iki tarafa da ödeme onayı verilmiyor.



TapuTakas Sistemi Nasıl Kullanılır?



Hem konut alan hem de konut satan kişileri korumak amacı ile kurulan Tapu Takas sistemi her iki tarafı da koruyan özel bir uygulama. Tapu Takas sistemi yüzde 100 güvenirlik sunuyor ancak sistemde evin değeri gerçek değer üzerinden gösteriliyor.



Yani daha düşük tapu harcı ödemek için yapılan düşük değerli beyan ile konut satışı yapılması mümkün olmuyor. Ne yazık ki pek çok kişi de sırf bu nedenle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen bu sistemden yararlanmıyor ve dolandırıcıların ağına düşüyor. Sistemi kullanmak için;




  1. Tapu Takas sitesine giriş yapılarak tapu dairesinden alınan e ödeme numarası sisteme giriliyor.
  2. Satıcı olan taraf e ödeme numarası ile bilgileri sisteme giriyor ve bu bilgiler sistem tarafından alıcıya kod olarak yollanıyor.
  3. E ödeme makbuz numarası üzerinden alıcı kodu sisteme giriyor ve Takasbank hesabına satışa konu olan taşınmazın bedelini yatırıyor.
  4. Para burada sistem tarafından blokeye alınıyor.
  5. Satış işlemi tamamlandıktan ve tapu devri yapıldıktan sonra tapu dairesi işlemin tamamlandığı bilgisini Takasbank'a iletiyor.
  6. Takasbank mesaj ile tarafları bilgilendirdikten sonra alıca tarafından yatırılan ve blokeye alınan parayı satıcının hesabına aktarıyor ve işlem tamamlanmış oluyor.


Emlak365.com