Ev Almak İsteyenlere Çok Kritik Uyarı! Tapuda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı İbaresi İle İskansız Ev Almanın Riskleri Neler?

Konut satış rakamları rekor oranda artarken ev sahibi olmak isteyenlere çok kritik tapu uyarısı geldi.
Ev Almak İsteyenlere Çok Kritik Uyarı! Tapuda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı İbaresi İle İskansız Ev Almanın Riskleri Neler?

Konut satış rakamları rekor oranda artarken ev sahibi olmak isteyenlere çok kritik tapu uyarısı geldi. Tapu üzerinde yer alan kat irtifakı ve kat mülkiyeti ibaresi ile beraber iskansız konut satışı tartışmaları yeniden alevlendi. Bazı kişiler iskansız konut satışı konusunda tedirginlik yaşarken gayrimenkul uzmanları ise vatandaşı iskanı olmayan konutların alım ve satım işlemleri için uyarıyor. Peki, iskan nedir, kat mülkiyeti, kat irtifakı nedir, iskansız eve konut kredisi çıkarı mı, iskansız ev alınır mı, iskansız daire satışı yasal mı, iskansız ev almanın riskleri neler? Soruların yanıtları haberimizde...

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası tarafından başlatılan tarihi kredi kampanyası ile beraber konuta olan talep yeniden canlandı.



Vatandaşın konuta olan ilgisinin artması ile iskansız daire satışı, kat mülkiyeti ve kat irtifakı tartışmaları da alevlendi.



KAT MÜLKİYETİ, KAT İRTİFAKI VE İSKAN NE DEMEKTİR?



Konut yapımı için inşaat işini yüklenen müteahhide verilen inşaata başlama iznine kat irtifakı adı verilmektedir. Müteahit inşaata başlamadan önce belediyeye inşaatın projesini sunar ve ben bu inşaatı bu projeye uygun olarak yapacağım şeklinde taahhütte bulunmuş olur.



İnşaatın yapım aşamasının tamamlanmasının ardından ise belediyede görevli memurlar tarafından inşaat alanı kontrol edilir ve projeye olan uygunluğu incelenir. Projeye uygun olarak inşaatın tamamlandığının belirlenmesi ile beraber projeye yapı kullanma izin belgesi yani iskan belgesi verilir.



Ev Almak İsteyenlere Çok Kritik Uyarı! Tapuda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı İbaresi İle İskansız Ev Almanın Riskleri Neler?



İskan belgesi alan inşaatın tapusu kat irtifakı kapsamından çıkarılarak kat mülkiyetine çevrilir. Bir bina kurallarına uygun olarak inşa edilir, yapı kullanma izin belgesi aldıysa ama bağımsız bölümlerden oluşmuyorsa bu durumda iskanlı olan binalar da bulunabilmektedir.



İSKAN BELGESİ OLMAYAN İSKANSIZ DAİRE SATIŞI NE ANLAMA GELİR?



Belediye tarafından yapılan denetimler kapsamında inşaat izni alınırken verilen projeye uygun olarak tamamlanmayan inşaatlara yapı kullanma izin belgesi yani iskan belgesi verilmemektedir.



Bu binalarda teknik olarak belediye inşaatı tamamlanmış olarak kabul etmez. Örneğin projede yer alan istinat duvarının yapılmaması ya da projede 5 katlı olarak yer alan bir binanın 6 katlı olarak inşa edilmesi gibi projeye ait olan en ufak bir uyuşmazlık dahi binaya iskan belgesi verilmemesine neden olur.



Ev Almak İsteyenlere Çok Kritik Uyarı! Tapuda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı İbaresi İle İskansız Ev Almanın Riskleri Neler?



İSKANSIZ BİNADAN DAİRE ALINMASI RİSKLİ MİDİR? İSKANSIZ EV ALINIR MI, İSKANI OLMAYAN EVE KONUT KREDİSİ ÇIKAR MI?



Konu hakkında değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan ise konu hakkında yapmış olduğu uyarısında “İskan belgesi olmayan binalar, yasal değildir ve haklarında yıkım kararı verilebilir. Binanın iskanının geçerli olup olmadığı kontrol edilmelidir.



Binanın iskanlı olmaması durumunda binada olan elektrik ve su faturaları tek bir fatura olarak bina adına kesilir ve iskan olmadığı için daha pahalı olan şantiye fiyatı üzerinden faturalandırılır" diyerek çok kritik bir uyarıda bulunmuştu.



Konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyen kişilere ne yazık ki bankalar iskan belgesi istedikleri için genelde konut kredisi vermiyorlar. Ancak bazı bankaların yüksek kredi notu ortalaması olan ve evin değeri yüksek olmasına rağmen daha düşük tutarlı kredi başvurusunda bulunulması durumunda konut kredisi onayı verebiliyor.



Şu an için böyle bir yasak bulunmamasına rağmen ilerleyen dönemlerde satış için iskan belgesi zorunluluğu getirilmesi ihtimali de bulunuyor. Bu nedenle uzmanlar vatandaşa mümkün olduğunca önceliklerinin yapı kayıt belgesi olan yani iskanı olan evleri tercih etmelerini öneriyor.



Emlak365.com