Ev Kentsel Dönüşüme Giriyor Diyerek Kiracı Çıkarılır Ve İnşaat Başlamazsa Kiracıya Tazminat Ödenir Mi?

Kentsel dönüşüme giren evlerden çıkarılan kiracıların durumu merak ediliyor. Kiracı çıkarılır ve ev dönüşüme girmezse ne olur, kiracıya tazminat ödenir mi?
Ev Kentsel Dönüşüme Giriyor Diyerek Kiracı Çıkarılır Ve İnşaat Başlamazsa Kiracıya Tazminat Ödenir Mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki ilişkilerde evden çıkarma konusunda çeşitli anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Kiracılar devam eden kira sözleşmelerinden dolayı evlerinden çıkmak istememekteler. Ev sahipleri ise çeşitli gerekçelerle kiracıları evden çıkartıp daha yüksek kira bedeli peşine düşebiliyorlar. Bazen de gerçekten kiracının evden çıkmasını gerektirecek bir sebep oluşabiliyor. Kiralanan evin kentsel dönüşüme giriyor olması da bu sebeplerden birisidir. Peki kentsel dönüşüme girecek evdeki kiracının durumu nedir?

EV KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRECEKSE KİRACILARIN DURUMU NEDİR?

Evin kentsel dönüşüme girecek olması kiracının tahliyesine haklı gerekçedir. Bu durumda ev sahipleri kiracılarının tahliyesini gerçekleştirebilirler. Ancak böyle bir gerekçe ile kiracının evden tahliyesi kiracının bazı haklarını sona erdirmez. Eğer ev sahibi bu nedenle kiracıyı evden çıkarır ve kentsel dönüşüm başlamaz ve bunun üzerine de evi bir başkasına kiraya verirse o zaman kiracu bu haklarını kullanabilir.

Kiracı evden tahliye edilmişse ve kentsel dönüşümden vazgeçilmişse kiracı mağdur edilmiş demektir. Ayrıca ev sahibi bir başkasına aynı evi kiralamışsa ev sahibinin lehine bir gelişme meydana gelmektedir. Eski kiracı bu durumda yasal haklarını kullanabilir. Mahkeme sürecine başvurulması halinde ev sahibi 1 yıllık kira bedelini kiracıya tazminat olarak ödemek durumunda kalabilir. Ev sahiplerinin böyle bir cezadan kurtulmalarının da imkanı pek yoktur. Ancak bazı işlemlerin yapılması ile bu cezanın önü kesilebilir.

Kentsel dönüşüm kararı alınıp kiracı tahliye edilmiş olabilir. Bu olağan bir gelişmedir ve ev sahibinin kötü niyeti yoktur. Ancak daha sonra çeşitli nedenlerle dönüşümden vazgeçilebilir. Bu durumda ev sahipleri eski kiracısına yazılı olarak evi kiralayabileceğine dair bildirim yapmalılar. Bu bildirim yapılırsa kiracının tazminat hakkı ortadan kalkar ve ev sahibi ilerleyen süreçlerde herhangi bir yaptırım ile karşılaşmazlar.