Ev kiralamada mülakat dönemi! Gösterişli dosyası olmayana ev yok

Türkiye'de kiralık ev krizi farklı bir boyut kazanmaya başladı. Bazı emlakçılar, evleri kiraya verirken vatandaşları mülakata tabi tutuyor.
Ev kiralamada mülakat dönemi! Gösterişli dosyası olmayana ev yok

Büyükşehirler başta olmak üzere birçok ilde kiraların artması nedeniyle kiralık ev bulmak oldukça zorlaştı. Fiyatların artık belirli periyodlar halinde değil günlük olarak arttığı bu günlerde, Hürriyet yazarı Sefer Levent 'kiracılık mülakatı' yapıldığına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Evler mülakatla mı kiraya verilecek?

Levent'in verdiği bilgilere göre İstanbul'da ev kiralamak isteyen bir aileye kiracılık mülakatı yapıldı ve diğer adaylara göre nasıl öne çıkacaksınız gibi sorular yöneltildiği belirtildi.

Verilen bilgilere göre, 15 yıllık sıradan bir sigortanın 4'üncü katında yer alan 2+1 dairede 'kabul günü yaşanıyor'. Bir emlakçı, vatandaşlara ev gezdirirken onları bir mülakata tabi tutarak çeşitli sorular yöneltiyor. 3 talibe birden aynı anda evi gezdiren emlakçı, mülakatını tamamladıktan sonra sıradaki 3'lü gruba ev gezdirerek aynı prosedürü uyguluyor.

Söz konusu daireyi gezen yeni işe başlayan bir genç, dairenin özelliklerini dinledikten sonra bir sonuç almak için kira işini konuşuyor ve ardından emlakçı, daireyi gezdirmeyi bitirdiğinde adaylar içim mülakata başlıyor. Gence 'nasıl öne çıkacaksınız' sorusu yöneltilince aile afallarken emlakçı, eve onlardan başka 8 talip daha olduğunu, kira bedelinin 7500 TL olduğunu ve diğer taliplerden daha farklı ne sunabileceklerini sorduğu öğrenildi. Talip olan aile ise varlıklı olduklarını, referans verebileceklerini ve 6 aylık kirayı peşin ödeyeceklerini söylüyor.

Bunları duyan emlakçı durumdan oldukça memnun bir şekilde notlarını alırken aile adeta işe girer gibi en ince ayrıntısına kadar incelenip özellikleri sorgulanıyor.

Türkiye'deki kiralık ev konusunda gelinen son noktada, hem ev sahipleri hem de emlakçılar kira garantisi adı altında kiracıların varlıklı ve kendilerini öne çıkarabilecek bir özelliklerinin olmasını talep ediyor. İş başvurusu gibi değerlendirmeye alınan kişiler kriterlerin altında kalırlarsa evi kiralama şanslarını da yitirmiş oluyorlar.

Emlak365.com