Ev kiralarında rüzgar tersine döndü, kiralarda normalleşme başladı! Kiralık ev fiyatları düşüyor...

Son 4 senede yüzde 250 ve 1 sene içinde yüzde 153 oranında artış göstererek cepleri yakan kiralık ev fiyatlarında normalleşme başladı.
Ev kiralarında rüzgar tersine döndü, kiralarda normalleşme başladı! Kiralık ev fiyatları düşüyor...

Kiralık ev fiyatlarında zorunlu normalleşme dönemi başladı. Son dönemde adliyelerde kiracı ve ev sahibi patlaması yaşanırken mahkemelerin iş yükü de artmıştı. Astronomik rakamlara zorunlu olarak imza atan kiracılar ödeme zorluğu yaşamaya başlamışlardı.

Yüksek kira peşinde koşan ev sahipleri deyim yerindeyse dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmuşlardı. Düzenli olarak kirasını ödeyen sorun yaşamadıkları kiracılarını evlerini daha yüksek fiyata kiraya verme umudu ile evden çıkaran ev sahipleri yarı yolda kaldı. Özellikle de yabancı kiracıların sorun yarattığı, pek çok yabancının kirasını ödemeden evi boşaltarak habersiz kaçtığı iddia ediliyor. Yine yabancı kiracıların evleri hor kullandığı ve tahrip ettiği iddiaları gündemde bulunuyor.

KİRALIK EV FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI! KİRALAR NEDEN DÜŞÜYOR, TEKRAR YÜKSELİR Mİ?

Emlakjet tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayı itibari ile kiralık ev fiyatlarında düşüş başladı. Yurt genelinde ev kiraları gerilemeye başlarken Antalya’da kiralarda yüzde 7, Burdur’da yüzde 4, Çorum’da yüzde 8, İzmir’de yüzde 4, Mardin’de yüzde 8, Sinop’ta yüzde 13, Yalova’da yüzde 7 indirim geldi.

Konut fiyatlarında yaşanan değişimleri değerlendiren ZİNGAT Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, “Haziran ayıyla beraber artış oranları yatay seyir izlemeye başladı. Üç büyük ile baktığımızda İstanbul’da yüzde 6, Ankara’da yüzde 8 artış kaydedilirken, fiyatlar İzmir’de yüzde 4 azaldı. Özellikle son dönemde sert fiyat geçişlerinin gözlemlendiği Antalya’da yükselişin durduğunu ve aşağı yönlü hareketin başladığını söyleyebiliriz" diyerek kiralarda düşüş yaşandığını söyledi.

Kiralık ev fiyatlarında yüzde 18.2 artışla zam rekoru Nisan ayında kırılırken kiralarda yaşanan tahsilat sorunları da artmıştı. Yaşanan düşüş zorunlu düzeltme hareketi olarak yorumlanırken okulların açılması ve üniversite öğrencilerinin göçünün başlaması ile talebin yeniden artacağı ve fiyatların yeniden yükseleceği öngörülüyor.