Ev Sahibi Anahtarı Teslim Almazsa Ne Yapılır?
Kiralık evlerde kiralamanın sona erdirilmesi genellikle problemli olmaktadır. Bazen ev sahipleri bazen de kiracılar bu problemlere neden olmaktadırlar. Ancak kiracılığın sona erebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bir kiracının kira sözleşmesi olan bir evi kafasına göre boşaltıp çıkması kiracılığı sona erdirmez. Bunun için kiracının ev sahibine anahtar teslimi yapması gerekir. Ev sahibine anahtar tesliminin pek bilinmese de çok büyük bir önemi vardır.
EV SAHİBİNE ANAHTAR TESLİM EDİLMEZSE NE OLUR?
Ev sahibine anahtar teslimi yapılmaması durumunda kiracı evi boşaltsa dahi kira sözleşmesi sona ermez. Hatta kiracılar anahtar teslimi yaparken anahtar teslim tutanağı da tutmalıdırlar. Bu tutunak olmazsa ilerleyen süreçte kiracılar ağır tazminatlarla karşılaşabilirler. Anahtar teslimi yapılmayan bir kiralık evde kira sözleşmesi sona ermediği gibi kiracının da her ay kira ödemek yükümlülüğü de bitmez. Bu durumda ev sahipleri kiracılardan yüklü tazminatlar elde edebilirler. Bundan dolayı anahtar teslimi yapılmasının çok kritik bir anlamı vardır.
EV SAHİBİ ANAHTARI TESLİM ALMAK İSTEMEZSE NE YAPILIR?
Bir kiracı evi boşaltıp anahtarı ev sahibine teslim etmek istemesi durumunda ev sahibi anahtarı teslim almazsa kiracılar açısından sıkıntılı bir durum oluşmaktadır. Ev sahibi anahtarı teslim almadıkça kiracının kira borcu işleyecektir. Böyle bir durumun yasal olarak bazı çözümleri bulunmaktadır. Eğer kiracısını anahtar teslimi konusunda zorlayan bir ev sahibi varsa o kiracı iki yolla anahtarı ev sahibine teslim edebilir ve bu yollarla yapılan anahtar teslimini ev sahibinin kabul etmeme imkanı yoktur.
Kiracı evin anahtarını notere gidip teslim eder ve ev sahibine de durumu bildiren bir ihtarname gönderir. Bu şekilde anahtar teslimi yapılır ve ev sahibi de buna herhangi bir itirazda bulunamaz. Aynı anahtar bırakma uygulaması mahkemeler aracılığı ile de yapılabilir. Bu da kiracıları yükümlülükten kurtaran bir yöntemdir.