Ev Sahibi Bunu Yaparsa Kiracıya 1 Yıllık Kira Bedeli Tutarında Tazminat Ödemek Zorunda Kalabilir!
Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişki yasalarla güvence altına alınmıştır. Taraflar kira sözleşmesi ile başlattıkları kiracılık ilişkisini iyi niyet ile sürdürmek zorundadırlar. Kötü niyet gösterilmesi halinde ise bunun hem kiracı için hem de ev sahibi için ağır bedelleri olabiliyor.
EV SAHİBİ KİRACIYA TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALIYOR
Son dönemlerde bazı ev sahipleri daha yüksek miktarlarda kira geliri elde edebilmek amacıyla mevcut kiracılarını evden çıkarmak uğruna her yolu deniyorlar. En çok tercih edilen yol ise eve kendisinin ihtiyacı olduğu gerekçesi oluyor. Bu şekilde kiracıya bildirimde bulunan ev sahibi kiracısının evden çıkışını sağlıyor. Ardından ise daha yüksek bedelle bir başkasına kiralanan evde eski kiracı açık bir şekilde mağdur ediliyor.
Yasalara göre ev sahibi eğer evde kendisi, anne ve babası veya çocukları oturacaksa kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptirler. Bu hak ise ev sahipleri tarafından suistimal edilerek kiracının haksız gerekçe ile evden çıkarılmasını sağlıyor. Ardından ev bir başkasına kiralanınca kiracının hakkını kanunlar korumayı sürdürüyor.
Kiracı eğer ev sahibi tarafından kendisinin ihtiyacı olduğu gerekçesi evden çıkarılırsa o ev gerekçedeki amaç doğrultusunda kullanılmalıdır. Aksi durumda kiracının bazı yasal hakları doğmaktadır. Ev sahiplerine bu hakkı veren kanunun devamında yer alan ifadelere göre bu nedenle kiracısını evden çıkaran ev sahibinin 3 yıl süreyle o evi kiraya veremeyeceği de yazıyor. Dolayısıyla kanunu suistimal eden ev sahibi kiracıyı haksız yere evden çıkarmış oluyor.
Ev sahibi eğer kiracıyı ihtiyaçtan dolayı evden çıkarıp o evi başkasına kiralarsa kiracı ev sahibinden tazminat talep etme hakkına sahip oluyor. Bu şekilde yapılacak şikayet neticesinde de ev sahibi kiracıya 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalıyor.