Ev sahibi dert sahibi oluyor! Evini satana da kiraya verene de ek vergiler geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni vergi reformu üzerinde çalışmalar sürerken ev sahiplerine kötü haberler peş peşe geldi.
Ev sahibi dert sahibi oluyor! Evini satana da kiraya verene de ek vergiler geliyor

Hükümet tarafından alınan kararla konutta kira artışı zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılırken milyonlarca ev sahibi ile arasında büyük sorunlar yaşanmıştı. Pandemi döneminde konut arzında sorunlar yaşanırken yoğun mülteci göçü konutlara talebi arttırmış, son depremle beraber konut piyasası bir kere daha darbe almıştı.

Yaşanan sorunlar nedeniyle ev sahipler ile kiracılar sürekli olarak karşı karşıya gelirken Temmuz ayı itibariyle kirada yüzde 25 zam sınırınının kaldırılacağı ifade edilmişti. Ev sahipleri tam rahat bir nefes almaya hazırlanıyordu ki bu seferde vergi reformu haberleri gündeme bomba gibi düştü. Vergide reform düzenlemesi kapsamında ev sahiplerine yeni ek vergilerin geleceği iddia edildi.

EV SAHİPLERİNE EK STOPAJ VERGİSİ Mİ GELİYOR?

Ankara kulislerinde konuşulan yeni vergi düzenlemesi kapsamında ev sahiplerine ek stopaj vergisi geleceği iddia edildi. Ülkemizde işyeri kiralarında stopaj kesintisi yapılırken konutta ise yıllık kira gelir vergisi tahsil ediliyordu. Yeni düzenleme kapsamında konutlarda da stopaj düzenlemesi gündeme taşındı.

Yeni düzenlemenin yasalaşması durumunda kiracı her ay kirasını banka hesabına yatıracak. Bankaya yatan tutardan her ay yüzde 20 oranında stopaj kesilecek ve ev sahibi kalan tutarı çekebilecek. Yani yüzde 20'lik kira gelir vergisi stopaj olarak her ay düzenli olarak yatırılan kiradan tahsil edilecek.

EVİNİ SATANLAR EK VERGİ Mİ ÖDEYECEK?

Bir diğer düzenlemede evini satan kişilere yönelik olarak yapılacak. Evini satan kişilerden eskiden 5 sene dolmadan satmaları durumunda ek vergi alınırken bu düzenleme de iptal edilecek ve konutunu satarken aldığı fiyattan daha yüksek fiyata satan herkesten değer artış kazancı vergisi tahsil edilecek. İddialar hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Yeni vergi taslağının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Genel Yayın Yönetmeni