Ev Sahibi Eski Kiracıyı Çıkarıp Evini Yüksek Fiyatla Tekrar Kiraya Verebilir Mi?
Günümüzde Türkiye'nin hemen hemen her ilinde kiralık daire bulmak güç bir hale geldi. Okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle geçtiğimiz yaz aylarında vatandaşlar konut bulmakta oldukça zorlanıyordu. Bu zorluğa birde kiraların artması eklenince kiralık ev bulmak oldukça zorlaştı.
Ev sahipleri, çevredeki dairelerin yüksek kiralar aldıklarını görünce yeni bir plan hazırlığına girişti. Ev sahipleri, şu an oturan kiracılarını daireden çıkararak daha yüksek fiyata başka birine kiralıyor.
EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARIP EVİ DAHA YÜKSEĞE KİRAYA VEREBİLİR Mİ?
Emlak danışmanları son zamanki süreçte, ev sahiplerinin eski kiracısını evden çıkararak daha yüksek fiyatlar başkalarına kiraya vermek isteyenlerin arttığı öğrenildi. Peki, ev sahibi kiracıyı çıkarıp yüksek fiyatla yeniden kiraya verebilir mi?
Uzmanlar bu durumu şu şekilde açıklıyor. Konut kiralarında tahliye sebepleri kapsamındaki ilk madde, kiraya verenin ihtiyacı olarak öne çıkıyor. Ev sahibi kendisinin, eşinin ya da alt soyunun ihtiyaçları nedeniyle kiracının tahliyesini talep edebilir. Ancak bu durumu ispatlaması gerekiyor.
Örneğin ev sahibinin mevcut müsait başka bir dairesi bulunuyorsa konu hakkında dava açsa dahi reddedilir. Mülk sahibinin tahliye tarihinden itibaren evi başkasına kiraya vermesi 3 yıl boyunca mümkün görünmüyor. Bu yasağın ihlal edilmesi durumunda ev sahibi tazminat ödemekle yükümlü oluyor.
KİRACIYI ÇIKARIP YENİDEN KİRAYA VERENE 1 YILLIK KİRA TAZMİNATI!
Günümüzde birçok mülk sahibinin çeşitli bahanelerle kiracıyı evden tahliye ettikten sonra daha yüksek bedelle başka birine kiraladığı görülüyor. Bu durumda hem kanundan doğan hakkın kötüye kullanılması konusu hem de kiracıların mağdur olması söz konusu oluyor.
Ev sahibi, kiracısını yalan beyanlarla maddi kazanç sağlama için hakkını kötüye kullanarak kiracısını tahliye etme yoluna başvurursa bu durumda eski kiracısına tazminat ödemek zorunda kalacak.
Mülk sahibi, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü kılınıyor. Bu nedenle ev sahipleri, kiracılarını yalan gerekçeler sunarak evden çıkmasını talep etmesi durumunda, eğer eğer gerekçesini kanıtlayamazsa 1 yıllık kira bedelini kiracısına ödemek zorunda. Yapılan bu düzenleme ile ev sahiplerinin kiracılarını çıkararak daha yüksek fiyatla yeniden kiraya vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.