Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracı Çıkmak Zorunda Mı?
Ev sahibinin evini içinde kiracı varken satması kimi zaman anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Bu kapsamda ev sahibi kiracıdan evini boşaltmasını talep ederken, kiracı ise sözleşme süresinin devam etmesi ya da başka bir eve taşınacak maddi gücünün bulunmaması nedeniyle konuttan taşınmak istemiyor. Bu kapsamda kafalarda en büyük soru işareti olan ev sahibi evini satarsa kiracı ne olacak? sorusuna yanıt vereceğiz.
EV SAHİBİ EVİNİ SATARSA KİRACI NE YAPMALI?
Ev sahibinin, evi bir başkasına satması halinde kiracının bu süreden itibaren 6 ayı bulunuyor. Kiracı evde oturmakta iken taşınmazın satılması durumunda yeni mal sahibi, oturan kiracıya 1 ay içerisinde ihtar göndererek tahliye talep etme hakkına sahiptir.
Bu durumu yaşayan kişiler, evin satın alınma tarihinden itibaren 6'ncı ayın sonuna kadar kiracı kalmaya devam ederler. 6'ncı ayın sonunda eğer evden çıkmazlarsa, karşı tarafın tahliye davası açma hakkı doğacaktır. Eski mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sonunda da konuyu mahkemeye taşıyarak tahliye talep edebilmektedir.
Ancak kiracıların bu durumda mağduriyet yaşamamaları için, sözleşmelerini tapuya şerh koydurarak işlemeleri gerekiyor. Kira şerhi bulunan evler ya da taşınmazlar bir başkasına satılsa dahi kiracıdan evi boşaltması talep edilememektedir.
Öte yandan evi satın alacak kişi eğer evi oturma amaçlı almıyorsa, içerisindeki kiracı ile anlaşma yoluna gidebilir. Bu durumda kiracı ve kiraya veren aralarında anlaşarak kira sözleşmesini feshedebilirler. Ancak eski ev sahibi ile kiracı arasında belirsiz süreli bir sözleşme yapılmışsa, bu durumda Borçlar Kanunu'na göre Ev Sahibi Hakları devreye girmektedir.
Satın alınan evde kiracının oturuyor olması durumunda dikkat edilecek konulardan bir diğeri de depozitodur. Evi satın alan kişi, içerisinde oturan kiracı ile anlaşmış ve evde yaşamasına onay veriyorsa, eski ev sahibinden depozito temin edilmeli ve evin bedelinden depozito bedeli düşülmelidir.