Ev Sahibi Evi Satmak İsterse Kiracının Önalım Hakkı Var Mıdır?

Ev sahiplerinin kirada bulunan evlerini satmak istemeleri durumunda kiracıların önalım hakkının olup olmadığı merak ediliyor. İşte kiracının önalım hakkına dair merak edilenler...
Ev Sahibi Evi Satmak İsterse Kiracının Önalım Hakkı Var Mıdır?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan kira sözleşmeleri ile taraflar arasında bazı hak paylaşımları olmaktadır. Bu haklara dair ayrıntılar da büyük bir merak konusudur. Ev sahipleri içerisinde kiracı olmasına rağmen evlerini satmak isteyebilirler. Bu konuda da herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bir evde kiracının olması o evin satılamayacağı anlamına gelmemektedir. Ancak tam bu noktada kiracılar evin satışında önalım haklarının olup olmadığını merak etmektedirler. Kiracının önalım hakkı var mıdır?

EV SATIŞINDA KİRACININ ÖNALIM HAKKI!

Gayrimenkul satışlarında önalım hakkı terimsel olarak şufa hakkı olarak geçmektedir. Şufa hakkının kurulabilmesi için ise bazı işlemlerin yapılması gerekmektedir. SIradan bir kira sözleşmesi imzalayıp kiracı olmak o evin önalım hakkına sahip olmak anlamına gelmemektedir. Ev sahibi tamamen bireysel kararıyla evini satmak isterse kiracının bu ev satışına dair en küçük bir hakkı yoktur.

Kiracının önalım hakkı kira sözleşmeleri ile kurulup tapu kütüğüne şerh olarak düşülebilir. Bu konuda en başta ev sahibi ile kiracı anlaşabilir ve ev sahibinin onayı ile kiracıya önalım hakkı verilebilir. Ancak bu özel bir hak tanımlama olayıdır ve standart kira sözleşmesinden daha fazla işlem yapılması gerekmektedir. Lakin böyle bir durumda da kiracının önalım hakkını kullanabilmesi bazı şartlara bağlıdır. Örneğin ev sahibinin evi satma kararı ev sahibinin kararı ile değil de cebri yolla olursa o zaman kiracının önalım hakkı devre dışı kalır. Bunun tapu kütüğünde işlenmiş olmasının bile önemi yoktur.

Kentsel dönüşüm veya yenilemelerde ise kiracının önalım hakkı konusunda bir ayrıcalığı bulunmaktadır. Kiracı eğer ev dönüşüme girerse şufa hakkı elde edebilir. Bu durumda yenileme veya dönüşüm sonrasında ilk kiralama ve satış hakkı kiracıya tanınmaktadır. Bu hakkı kiracı kullanmazsa üçüncü kişilere kiralama ve satış yapılabilir.