Ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıklarına zorunlu arabulucu geliyor

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesi için Adalet Bakanlığı zorunlu arabuluculuk uygulamasına geçiyor. Taraflar dava açmadan önce arabulucu aracılığı ile meseleyi çözme imkanı bulabilecekler.
Ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıklarına zorunlu arabulucu geliyor

Adalet Bakanlığı kira anlaşmazlıklarına karşı arabuluculuk sistemini devreye almaya hazırlanıyor. Ev sahipleri ile kiracılar anlaşmazlığa düştüklerinde artık direkt olarak mahkemenin yolunu tutamayacaklar. Önce arabulucuya başvuracaklar ve eğer arabulucu meseleyi çözemezse o zaman dava açılabilecek.

YÜZDE 25 KİRA SINIRLAMASI DURDURAMADI

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son aylarda kira zamları ile kira miktarları konusunda anlaşmazlıklar zirve yaptı. Hükümet kira fiyatlarındaki aşırı artışları önleyebilmek için 1 Temmuz 2023’e kadar kira zammına yüzde 25 sınırlaması getirdi. Ancak bu da sorunu çözemedi. Ev sahipleri kiracılar üzerinde baskı kurmaya ve daha yüksek kira zammı yapabilmek için tahliye taahhütnamesi ve çift kira sözleşmesi gibi yollara başvurdular. Sonuç olarak binlerce ev sahibi ve kiracı mahkemelik oldular.

ADALET BAKANLIĞI DÜĞMEYE BASTI

Mahkemelerde ev sahibi ile kiracı davalarında büyük enflasyon yaşanırken Adalet Bakanlığı harekete geçti. Mahkemelerin iş yükleri normal sınırların ötesine geçince Adalet Bakanlığı ev sahibi – kiracı davaları için zorunlu arabuluculuk uygulamasını başlatmaya hazırlanıyor. Ev sahibi veya kiracı eğer dava açacaksa önce arabuluculuk aşamasını tüketmeleri gerekecek. Arabulucunun araya girmesi ile sorun yine çözülemezse o zaman mahkeme süreci başlatılabilecek.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Ev sahibi ile kiracı tartışmalarında arabulucu uygulamasına Adalet Bakanlığı tarafından yoğun bir mesai harcanıyor. Ev sahipleri ile kiracılar arabulucuya gitmeden mahkemeye gidip dava açmak isterlerse bu davalar görülmeden reddedilecek. Adalet Bakanlığı’nın bu sistemi Eylül-Ekim gibi uygulamaya sokması bekleniyor.

Arabuluculuk sisteminin ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıklarda devreye girmesi bu sorunların hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacak. 2 yılı bulan tahliye davaları en geç 1-2 ay içerisinde arabulucu marifetiyle sonuçlanabilecek.