Ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar arabulucu ile 30 günde çözülecek

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar, kira ihtilafları ve diğer uyuşmazlıklar arabulucular ile en fazla bir ay gibi bir sürede çözüme kavuşturulacak.
Ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar arabulucu ile 30 günde çözülecek

Emlak sektöründe oluşan fiyatlar ile ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunlar artmaya başladı. Mahkemelerin yolunu tutan ev sahibi ve kiracıların sayısı son aylarda zirve noktasına ulaşmıştı. Adalet Bakanlığı ise bu konuda yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Uygulamaya girecek yeni düzenleme ile iki tarafın sorunları arabulucu ile kısa sürede çözülecek.

BİR AYDA KİRA UYUŞMAZLIKLARI ÇÖZÜLECEK

Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemeye ilişkin yeni bilgiler elde edildi. Bu kapsamda kira ihtilaflarında dava şartı haline getirilmesi planlanan arabuluculukla, uyuşmazlıklar en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacak. Bu uygulama için işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıklarda başarıyla uygulanan arabuluculuğun kapsamı ev sahibi ve kiracılar için de geçerli olacak.

Ev sahibi ve kiracılar sorun yaşamaları durumunda mahkemeden önce arabuluculara gidecekler. Başvurular adliyelerde yer alan arabuluculuk bürolarına ücretsiz bir şekilde yapılacak. Ayrıca başvuru aşamasında yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu da olmayacak. Başvuruların ardından ev sahibi ve kiracılarla yapılan görüşmeler 3 haftada tamamlanacak.

Ayrıca zorunlu bir durum oluşması halinde bu süreye bir hafta daha eklenebilecek. Ev sahibi ve kiracıların yıllar süren mahkemeleri bu sayede 4 haftada tamamlanmış olacak. Tüm bu çalışmalar sonrasında ev sahibi ve kiracılar hala anlaşmazlık yaşarlar ise taraflar birbirine dava açabilecekler.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yeni uygulamaya girecek olan düzenlemeye ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Bozdağ uygulamanın nasıl olacağı konusunda "Kira ihtilaflarının tamamını arabulucuya gönderme konusunda kararlıyız. Bu noktada çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi ifade etmek isterim. Hazırlıklar bittiğinde bu hazırlıklar Mecliste değerlendirilecek ve Meclisimizin kabulü halinde yasalaşacaktır." dedi.