Ev sahibi kardeşim oturacak diyerek kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Yükselen kira fiyatları ev sahipleri ile kiracılar arasında taktik savaşları yaşanmasına neden oluyor. Kira zammının yüzde 25 ile sınırlandırılması karşısında yüksek oranlı zam yapamayan ev sahipleri çareyi kiracıyı evden çıkarmakta buluyorlar. Ancak kiracıyı evden çıkarmak hiç de kolay değil. Bunun için ev sahiplerine kanun geniş haklar vermiyor ve genellikle kiracı yasalar tarafından korunuyor.
KARDEŞİM GELECEK GEREKÇESİNİN HUKUKSAL BOYUTU NE?
Ev sahiplerinin içerisinde kiracı olan bir evden kiracıyı çıkarabilmek için çok fazla sayıda hakları bulunmuyor. Kiracı kirasını düzenli ödüyorsa, eve zarar vermiyorsa, komşuları ile iyi geçiniyorsa evden tahliye pek de kolay olmuyor. Ev sahiplerinin tek hakları o eve kendilerinin ihtiyacının olması oluyor. Eğer ev gerçekten ev sahibine lazımsa kiracının direnmesinin pek de anlamı yok.
Ev sahipleri yasalara göre ihtiyaçtan dolayı kiracıyı evden çıkarabilirler. Ev sahibinin kendisi o eve taşınacaksa herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Yine ayını şekilde ev sahibinin altsoyu yani çocukları ile üst soyu yani anne ve babası da bu eve taşınacaksa kiracının buna da direnme imkanı bulunmuyor. Ancak ev sahibi kardeşinin oturacağını söyleyerek kiracıyı evden çıkaramaz. Çünkü kardeşler arasında böyle bir hukuk bulunmamaktadır. Kardeşi ev sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında değildir.
Ev sahipleri ihtiyaçtan dolayı kiracıyı evden çıkarırsalar bazı yükümlülükleri peşin olarak kabul etmiş oluyorlar. Bu evler bir başka kiracı ile anlaşarak kiraya verilirse ev sahibi tazminat ödemek zorunda kalabiliyor. 3 yıl boyunca bu evler amacı dışında kullanılarak kiraya verilirse o zaman eski kiracı ev sahibinden 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalabiliyorlar.