Ev sahibi kira kontratında 12 ay dolmadan yeni zam talep edilebilir mi?

2022 yılı içinde yada 2021'in son yarısında kira sözleşmesi yenileyen ev sahipleri, 6 aydan sonra yada sözleşmenin başka bir döneminde ek zam, ara zam talep edilir mi?
Ev sahibi kira kontratında 12 ay dolmadan yeni zam talep edilebilir mi?

Emlak365.com - Kira fiyatlarında yaşanan artışlar devam eden sözleşmeler ile ilgili yeni bazı haberlerin gelmesine neden oluyor. Kira fiyatlarının çok artması nedeniyle bazı ev sahiplerinin ara zam talebinde bulundukları ve sözleşmeleri değiştirmek istedikleri öğrenildi. Peki bir kiracı böyle bir durumla karşı karşıya kalırsa yasal olarak ne yapması gerekiyor?

KİRACILARIN YASAL HAKLARI VE KİRA KONTRATINDA UYGULANMASI GEREKEN ZORUNLU MADDELER

Kira fiyatlarında artık aylık yaşanan yükselmeler söz konusu. Bu durum ev arayan kiracıları çok zorda bırakırken ev sahipleri ise farklı bazı uygulamalarda bulunuyorlar. Basına yansıyan son haberler ise kira sözleşme süresi dolmadan ek zam yapılması talebi oluyor. Devam eden kira sözleşmelerini sonlandırmak isteyen bazı ev sahipleri çeşitli bahaneler sunuyorlar.

Mevcut kiracısını evden çıkaramayan ev sahipleri ise bir diğer baskı yöntemine başvuruyorlar. Ev sahiplerinin ikinci baskı yöntemi ise ara zam talebi oluyor. Kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan bu durum, kira tespit ve kira tahliye davalarına da yansıdı. Adliyelerde son aylarda bu konularla ilgili dava sayılarında da artış yaşanıyor. Artan dava sayısı sonrası ise kirada oturan vatandaşlar kendi başlarına böyle bir durum gelmesi durumunda neler yapabileceklerini, yasal haklarını öğrenmek istiyorlar.

Öncelikle kiracıların bilmesi gereken nokta; kira zammı kira kontratı sona erdiğinde yapılır. Bunun dışında ikinci bir ek zam, ara zam devam eden sözleşme için mümkün değildir. Ev sahipleri büyük baskı oluşturursa kiracılar yasal yollara başvuru yapabilirler. Kira kontratı sona erdiğinde ise mevcut kira tutarı üzerinden TÜFE oranlarına göre zam yapılır. Bu düzen dışında ara zam diye bir düzenleme kanunda yoktur ve ev sahibi de böyle bir şey talep edemez. Kiracılar Ne Yapacak? Kira sözleşmesi sona erdiğinde yeni kira sözleşmesi TÜİK tarafından o ay için ilan edilen TÜFE oranlarına göre imzalanır. Bunun dışında çok yüksek zam yapılması mümkün olmayacak.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz konuya ilişkin açıklamasında "Kiracının yapacağı şey, bir yıllık kira sözleşmenin bitmesini beklemek ve bir önceki ayın TÜFE 12 aylık değişim oranını kira bedeline uygulamaktır. Kiracı eğer sözleşme dışında herhangi bir durumla karşı karşıya kalırsa bunu direkt reddetmelidir. Ev sahibi bu ret karşısında kiracıyı taciz veya rahatsız etme gibi yollara giderse bu bir suçtur ve olay mahkemeye taşınır." bilgilendirmesinde bulundu.