Ev Sahibi Kiracıyı Mahkemeye Verirse Kaç Ayda Evden Çıkartabilir?

Ev sahiplerinin sorunlu kiracıları evden çıkartmaları oldukça sıkıntılı olabiliyor. Peki kiracısını mahkemeye veren ev sahibi kaç ayda kiracının evden tahliyesini sağlayabilir?
Ev Sahibi Kiracıyı Mahkemeye Verirse Kaç Ayda Evden Çıkartabilir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda her iki taraf da mağdur olabiliyorlar. Taraflardan birisinin kötü niyetli olması diğer tarafından zarar görmesine neden oluyor. Son dönemlerde kira zamları ile fırsatçı ev sahipleri gündeme gelse de aynı şekilde fırsatçı kiracılar da bulunuyor. Üstelik bu fırsatçı kiracıları evden çıkarmak hiç de kolay olmuyor.

EV SAHİBİ KİRACIYI MAHKEMEYE VERİRSE...

Ev sahipleri kirasını ödemeyen kiracıya karşı yasal süreç başlatma hakkına sahipler. Ancak bu yasal süreci bazı kiracılar tamamen kendi menfaatlerine göre kullanabiliyorlar. Ev sahibi öncelikle kirasını ödemeyen ve kira borcu olan kiracıya ihtar gönderir veya icra takibi başlatır. Direkt ihtar gönderilmesi durumunda 1-2 aylık süre kaybı meydana geliyor. Ancak icra takibi başlatılırsa kiracıya yapılacak bildirim de ihtar olarak değerlendirilmektedir.

İcra takibi ile beraber kiracıya icra dairesi tarafından ihtarlı ödeme emri gönderiliyor. Kiracı bunu aldıktan sonra 7 gün içerisinde itiraz edebilir. Ayrıca 30 gün içerisinde de kira borcunu ödemelidir. Buna rağmen kiracı borcunu ödemezse yine ev sahibi kiracıyı direkt olarak evden çıkaramıyor. Bu süreçte ev sahibi kiracı aleyhinde İcra Mahkemesi’nde dava açmalıdır. Bu dava da ortalama 6 ay kadar sürecektir.

Kiracıya ihtar gönderip kira borcunu ödemesini isteyen ev sahibi ödeme yapılmadığı için Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açması durumunda ise bu dava 1 yılda sonuçlanacaktır. Kiracı bu sürede davaya konu olan kira borçlarını ödemesi durumunda tahliye işlemi duracak ve dava istinafa gönderilecektir. Bu da ek olarak 1 yıl demek ve bu sürenin sonunda tahliye kararı çıkacaktır.

Mahkemenin tahliye kararı vermesi ve kiracının evden çıkarılması da 2 ayı buluyor. Bu şekilde ev sahibi 25 aylık bir süreçte kiracıyı evden çıkarabiliyor. Kiracı bu süreçte ise sadece 3 aylık kira ödemesi yapıyor.