Ev sahibi olmanıza gerek yok! Kiracı riskli yapı başvurusu yapabilir mi?

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem ile binlerce bina saniyeler içerisinde yerle bir olurken binaların güvenilirliği ve sağlamlığı bir kere daha endişe yarattı.
Ev sahibi olmanıza gerek yok! Kiracı riskli yapı başvurusu yapabilir mi?

Ev sahibi olmanıza gerek yok! Kiracı riskli yapı başvurusu yapabilir mi? Türkiye 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze kalmıştı. Saat 04:17'de meydana gelen depreme uykularında yakalanan 41 binden fazla vatandaşımız yıkılan binalarının enkazı altında hayatını kaybederken binlerce kişi ise yaralanmış ve evsiz kalmıştı. 

Yaşanan deprem başta İstanbul ve İzmir olmak üzere deprem beklenen illerde büyük panik ve endişe yaşanmasına neden olmuştu. Pek çok kişi evlerinin güvenliği konusunda endişe duyarken konu hakkında ev sahiplerinin evlerinin yıkılma endişesi ile riskli yapı başvurusu yapmadıkları iddia edilmişti. 

RİSKLİ YAPI BAŞVURUSU İÇİN KİRACININ HAKLARI NELERDİR?

Milyonlarca kiracı hem kendisi hem de ailelerinin güvenliği açısından endişe yaşarken konu hakkında beklenen açıklama Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz tarafından yapıldı. Kiraz yaptığı açıklamasında “Kiracılar dönüşüm yasasının uygulama yönetmeliğine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurarak, binanın güçsüz olduğunu ve maliklerin harekete geçmediğini bildirebilirler. Bu durumda bakanlık, apartman maliklerine yazı yazar ve ‘30 gün içinde karot aldırın, yoksa ben yapar masrafı sizden tahsil ederim’ der. Böylece binada risk tespit süreci bir kiracının ilk adımı ile başlar.”

Yapılan test sonucunda binanın riskil olması durumunda ise kiracının evi tahliye etmesi gerektiğini belirten Kiraz “Ev yıkılıp yeniden yapıldıktan sonra ev sahibi önce eski kiracısını davet etmek zorundadır. Ancak burada eski değil yeni kira bedeli ile oturum sağlanır. Eğer ev sahibi eski kiracıya sormadan yeni bir kiralama yaparsa da son ödenen kira üzerinden bir yıllık bedeli ve taşınma giderini ödemek durumunda kalır" diyerek sonrası içinde kiracıların haklarını açıkladı.