Ev sahibi ve kiracılar birbirine düştü! Zammın üstünde ödeyen kiracı parasını geri alabilecek
Türkiye'de son aylarda kira fiyatlarında önlenemez bir artış yaşanıyor. Hükümet, kira fiyatlarını düzenleyebilmek adına kira zammına yüzde 25'lik sınır getirdi. Ancak bu durum beraberinde kiracı ve ev sahibi anlaşmazlığını getirdi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kanunun yalnızca 1 yıl geçerli olacağını ve iki tarafın da haklarını koruyacağını belirtmişti.
Ev sahipleri durumdan rahatsız
Yüzde 25 kira zammı sınırlaması ev sahiplerini çıkmaza soktu. Bazı ev sahipleri bu sınırı aşmak için çeşitli yollar deniyor, mevcut kiracılarını çıkarabilmek adına farklı senaryolar üretiyor.
Bu düzenleme ile mahkemelerde kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları zirveye ulaştı. Bununla birlikte kanunda yer alan ' yüzde 25 sınırının üzerine çıkılamaz ' ibaresi ev sahibi ve kiracı istese dahi oranın üstüne çıkılmasına olanak tanımıyor.
Yüzde 25'lik sınır katiyen aşılamaz
Kira artışlarına yüzde 25 zam sınırı getirilmesiyle birlikte mahkemelerdeki kira davaları artış gösterdi. Ev sahibi ve kiracı anlaşıp belirlenen zammın üzerinde bir artış yapmak isteseler dahi kanuna göre bu mümkün olmayacak. Fakat bu anlaşmayı sağlayan taraflar, kontratta belirtilen yüzde 25'lik zammı banka hesabı üzerinden yatırıp, kalanını elden verebiliyor. Ya da zammın üstünü kira olarak belirtmeden başka bir hesaba yatırabiliyor.
Fakat avukatlar bu türdeki ödemelerin ilerde sorun yaratabileceğine değiniyor. İki taraf arasında daha sonra çıkabilecek anlaşmazlıklarda, kiracının yüzde 25 zam üstüne verdiği paranın tamamını geri alma hakkı bulunuyor.
Bunun dışında eski kontrat feshedilip, yenisi de yapılabiliyor. Fakat her iki durum da hem ev sahipleri hem de kiracı için sorun teşkil ediyor.