Ev sahibine bu bilgiyi vermeyen kiracılar evden çıkarılıyorlar!
Ev sahipleri ile kiracılar arasında oldukça karmaşık bir ilişki bulunuyor. Taraflar yasal uygulamaları tam bilmemeleri durumunda mağdur olma imkanı doğabiliyor. Hem ev sahipleri hem de kiracılar bu konuda gerekli araştırmayı yapmalıdırlar. Kiracının evi olması meselesi de bunlardan birisidir. Kiracı aynı zamanda ev sahibi olursa o zaman yasal uygulamaların ne şekilde yapılabileceğinin araştırılması gerekiyor.
KİRACI EV ALIRSA NE OLUR?
Kiracının ev alması durumunda evden çıkmak zorunda kalacağı şeklinde yanlış bilinen bir bilgi bulunmaktadır. Mülkiyet hakkı devlet güvencesindedir ve herhangi bir şekilde sınırlanamaz. Kiracının ev satın alması devam eden kira sözleşmesine herhangi bir etkide bulunmaz. Hatta kiracı oturduğu apartmanda veya sitede ev almış dahi olsa kendisi istemedikçe veya kira sözleşmesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirdikçe evden çıkarılamazlar.
KİRACI EVİ OLDUĞUNU EV SAHİBİNE SÖYLEMEZSE NE OLUR?
Kiracının ev satın alması, miras kalması veya bir başka şekilde mülk edinmesi durumunda bunu ev sahibine bildirmesi gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak burada tek istisna vardır. Kiracı evi kiraladığı sırada eğer yaşadığı ilçede veya mahallede emsal bir evi varsa bunu ev sahibine bildirmelidir. Ev sahibi bu bilgiyi sonradan öğrenirse o zaman kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için gerekçe ortaya çıkmaktadır.
EV SATIN ALAN KİRACI HEMEN EVDEN ÇIKABİLİR Mİ?
Kiracının ev satın alması durumunda yaşanan bir sorun da kiralamış olduğu evden hemen çıkmak istemesi oluyor. Ancak kiracı ev satın almak gerekçesi ile evden çıkamaz. Bu konuda kira sözleşmesinin süresinin dolması veya ev sahibi ile anlaşma sağlanması gerekmektedir. Aksi durumda tazminat ödemek zorunda kalabilirler.