Ev Sahibinin Başlattığı İcra Takibine Kiracı İtiraz Etmezse Ne Olur?

Ev sahipleri kiracılarından kira bedellerini tahsil edemedikleri için icra takibi başlatabiliyorlar. Peki bu takibe yasal süre içerisinde kiracılar itiraz etmezlerse ne olur?
Ev Sahibinin Başlattığı İcra Takibine Kiracı İtiraz Etmezse Ne Olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira bedellerinin ödenmemesinden dolayı kaynaklanan sorunlar son dönemlerde oldukça artmaya başladı. Bozulan ekonomiden dolayı kira ödemelerinde aksamalar meydana geliyor. Kira bedellerini alamayan ev sahipleri mağdur oldukları gerekçesi ile bu alacaklarını tahsil etmek amacıyla farklı yollara başvurabiliyorlar. Bunun yasal süreci ise kiracı aleyhinde ilamsız icra takibi başlatmak oluyor. Peki ilamsız icra takibi başlatılırsa ne olur? Kiracılar evden çıkarılabilirler mi?

KİRACI İÇİN İCRA TAKİBİ BAŞLATILIRSA NE OLUR?

Kiracıların kira bedellerini ödemedikleri için ev sahipleri tarafından ilamsız icra takibi başlatılabiliyor. Bu icra takibinin başlatılmasıyla ilk olarak kiracıya icra dairesi aracılığı ile bir bildirm gönderilir. Bu bildirimde kira borcuna ilişkin bilgiler yer almaktadır ve ödeme yapmaları için 30 süre verildiği bildirilir. Bu 30 gün süre yasal olarak verilmek zorundadır. Bu süre verilmeden kiracı aleyhinde tahliye talepli dava dahi açılamıyor.

Kiracılar kendilerine ev sahiplerinin başlattıkları ilamsız icra takibine itiraz etme hakkına da sahiptirler. Bunun da belirli kanuni süresi bulunuyor. 6 aydan kısa süreli sözleşmelerde 3 gün, 6 aydan uzun süreli sözleşmelerde ise kiracılara 7 gün süre verilmektedir. Bu süre içerisinde ilgili icra dairesine giderek ilamsız icra takibine itiraz eden kiracılar icra takibini durdurabiliyorlar. Burada itiraz etmek yeterli oluyor.

Kiracı eğer yasal süre içerisinde icra takibine itiraz etmezse süreç devam etmektedir. 30 gün içerisinde kendisine verilen ödeme süresinde kira borcunu eksiksiz bir şekilde ödeyen kiracı icra işlemini sonlandırabiliyor. Bu ödemenin yapılması durumunda ev sahibinin de tahliye talepli kira sözleşmesinin sonlandırılmasına dair dava açma hakkı ortadan kalkıyor. Ancak 30 gün içerisinde ödeme yapılmazsa o zaman kiracının evden tahliyesi için dava aşamasına geçilebiliyor.