Ev sahipleri dikkat! Bunu yaparsanız kira gelir vergisi ödemeyeceksiniz!

Kira geliri elde eden mülk sahipleri için kira gelir vergisi ile alakalı olarak deprem felaketi sonrasında bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Ev sahipleri ne kadar kira geliri elde ederlerse etsinler bu vergiyi ödememe imkanları bulunuyor.
Ev sahipleri dikkat! Bunu yaparsanız kira gelir vergisi ödemeyeceksiniz!

Türkiye’de uygulanan vergi sistemi gereği vatandaşların elde ettikleri gelirlerin tamamı çeşitli oranlarda vergiye tabidirler. Elde edilen gelirler üzerinden yapılan özel hesaplamalar ile gelir vergisi alınmaktadır. Gayrimenkullerini kiraya verenler de elde ettikleri bu gelirlerden kira gelir vergisi ödemekle mükelleftirler. Gerek iş yeri olsun gerekse de konut olsun tüm gayrimenkul sahipleri kira gelir vergisi ödemekle sorumludurlar. Ancak kira gelir vergisinde bir istisnai uygulama bulunmaktadır.

İSTİSNA TUTARI VERGİ DIŞI!

Kira geliri elde eden ev sahipleri ya da iş yeri sahipleri yıllık gelirlerinin belirli bir kazancı aşmaması durumunda kira gelir vergisinden sorumlu olmuyorlar. Her yıl yeniden belirlenen istisnai tutar ile kira gelir vergisi hesaplamaları yıllık olarak yeniden yapılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 yılı için kira gelir vergisi istisnai tutarını 21 Bin TL olarak açıkladı. Yani yıllık kira geliri toplamı 21 Bin TL’yi aşmayan gayrimenkul sahipleri hem kira gelir vergisi ödemeyecekler hem de bu gayrimenkuller için beyanname vermek zorunda olmayacaklar. Ayrıca 21 Bin TL’den fazla yıllık kira geliri olanlar da 21 Bin TL’lik kısım için vergilendirilmeyecekler.

KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENMEYEBİLİR!

Yaşanan son deprem felaketinin ardından kira geliri olan ev sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir detay ortaya çıktı. Son günlerde depremzede vatandaşlara yönelik tüm Türkiye’de yardım seferberliği başladı. Herkes imkanı ölçüsünde depremden olumsuz etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için seferber oldu. Ev sahipleri ya da mülk sahipleri için çok önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Deprem felaketi nedeniyle yapılan yardımlar kira gelir vergisi matrahından düşülebiliyor.

Resmi kuruluşlara belgelenebilir şekilde yardımda bulunan ev sahipleri bu yardım tutarlarını kira gelir vergisi matrahından düşme imkanı bulacaklar. Örneğin 2023 yılında 100 Bin TL kira geliri elde edecek olan bir ev sahibi bunun 21 Bin TL’sinden istisnai tutar olduğu için sorumlu olmayacak. Yani 79 Bin TL’lik kira geliri için gelir vergisi ödemesi yapılacak. Eğer bu ev sahibi depremzedelere belgelenebilir şekilde 79 Bin TL ayni veya nakdi yardım yaparsa kira gelir vergisi ödemeyecek.

Burada dikkat edilmesi gereken husus yardımın AFAD’a veya İçişleri Bakanlığı tarafından kamuya yararlı dernek veya vakıflara yapılması gerekiyor. Bu kapsamda olmayan dernek, vakıf veya kuruluşlara yapılan deprem yardımlarının kira gelir vergisinin matrahından düşülmesine imkan sağlanmayacak.