Ev sahipleri dikkat! Kiracıdan izinsiz sakın eve girmeyin!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar zaman zaman oldukça ağır hukuki yaptırımlarla sonuçlanabiliyor. Bunun için taraflar hak ve yükümlülüklerini bilerek ona göre hareket etmeliler. Ev sahipleri kiracılarından izinsiz eve girerlerse hapis cezası dahi alabiliyorlar.
Ev sahipleri dikkat! Kiracıdan izinsiz sakın eve girmeyin!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki meselelerin oldukça arttığı bir dönemden geçilirken uzmanlar taraflara çok önemli uyarılarda bulunuyorlar. Bu uyarılardan en kritik olanı ise ev sahiplerinin kiracılarından izin almadan kiradaki evlerini girmeleri oluyor. Böyle bir olayın sonucu gerçekten ev sahiplerinin hiç de arzu etmeyecekleri şekilde olabiliyor. 

EV SAHİPLERİ KİRACININ EVİNE İZİNSİZ GİREMEZ

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesi esasında saygı çerçevesinde oluşturulmaktadır. Bir ev sahibi kiracısından nasıl saygı bekliyorsa bunun tam tersi de mümkündür. Saygının da ötesinde tarafların bazı kanuni hakları vardır. Bu kanuni haklardan birisi de konut dokunulmazlığıdır. Devlet güvencesinde olan konut dokunulmazlığını ihlal edecek her türdü davranışın bedeli oldukça ağır olabiliyor. 

Kiracısı ile sorun yaşayan ev sahibi bazen kiracısına ulaşamadığı durumda eve girmek isteyebilir. İşte kritik süreç burada başlıyor. Kiracı o evin kullanım hakkına sahiptir. Ev sahibi bu hakkı belirli bir süreliğine kiracıya bir bedel karşılığı vermiştir. Dolayısıyla kullanım hakkında ev sahibinin en küçük bir hakkı kalmamıştır. Mülkiyet hakkı ev sahibinde ve kullanım hakkı da kiracıdadır.

Kiracıdan izinsiz bir şekilde ev sahibinin yedek anahtar ile veya çilingir yardımıyla eve girmesi konut dokunulmazlığını ihlal etmek anlamına gelmektedir ve bu oldukça ciddi bir suçtur. Emniyet birimlerinin dahi savcılık izni olmadan arama dahi yapamadıkları evlere ev sahipleri kafalarına göre girip çıkamazlar. Eğer bu suç gerçekleşirse bunun bedelini ödemek gerekir. 

Ev sahibi kiracının evine izinsiz bir şekilde girerse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eve girme olayı gece saatlerinde olursa bu ceza yüzde 50 oranında artırılır. Hatta ev sahibine yardım eden çilingir dahi farklı şekilde ceza ile karşı karşıya kalır.