Ev sahipleri dikkat, süre doluyor! Ödeme yapmazsanız cezalı ödeyeceksiniz!

Değerli Konut Vergisi ikinci taksit ödemeleri için son günlere girildi. Ödemelerini yapmayanlar ceza ödemek zorunda kalacak. İşte Değerli Konut Vergisi için son gelişmeler ve ödeme detayları...
Ev sahipleri dikkat, süre doluyor! Ödeme yapmazsanız cezalı ödeyeceksiniz!

2021 yılında uygulanmaya başlanan Değerli Konut Vergisi (DKV) için son gelişmeler ilgiyle takip ediliyor. Geçtiğimiz yıl Değerli Konut Vergisi ödemelerini yapan mükellefler 2022 yılının vergi ödemelerini de vergi takvimine göre yapıyorlar. Peki Değerli Konut Vergisi nedir? Değerli Konut Vergisi’ni kimler öderler? Değerli Konut Vergisi’nden muafiyet var mı?

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEDİR?

2021 yılında yürürlüğe giren Değerli Konut Vergisi’ne göre rayiç bedeli 6 Milyon 123 Bin TL’yi geçen konutlar için bu ödemeler yapılıyor. Şubat ayında beyanname veren vatandaşlar ilk taksit ödemesini de o dönem yaptılar. 2022 yılının Değerli Konut Vergisi ikinci taksitinin son ödeme tarihi ise 31 Ağustos 2022 olacak. Bu tarihe kadar Değerli Konut Vergisi ödemelerinin kalan taksitinin ödenmesi gerekiyor.

MATRAH ARTIRIMI YAPILDI!

Değerli Konut Vergisi’nin matrah sınırı her yıl değiştiriliyor. 2021 yılında emlak vergisi değeri 5 Milyon 227 Bin TL’yi aşan konutlar için bu vergi alınmıştı. Ancak 2022 yılında yeniden değerleme oranının yarısına karşılık gelen oran kadar Değerli Konut Vergisi matrah artırımı yapıldı. Yüzde 18,10 oranında artışla Değerli Konut Vergisi ödenmesi gereken konutların 6 Milyon 173 Bin TL’den fazla emlak vergisi değerinin olması gerekiyor.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NE KADAR 2022!

Değerli Konut Vergisi’nin ne kadar olacağı bir konutun emlak vergisine konu olan değerine göre belirleniyor ve kademeli vergilendirme uygulanıyor. Buna göre 6 Milyon 173 Bin TL ile 9 Milyon 260 Bin TL arasında değeri olan konutlarda binde 3 oranında Değerli Konut Vergisi alınıyor.

12 Milyon 347 Bin TL’ye kadar değeri olan konutların 9 Milyon 260 Bin TL’lik kısmı için 9.261 TL Değerli Konut Vergisi alınıyor. Kalan tutar için ise binde 6 oranında vergilendirme yapılıyor.

Konutlarının emlak vergisi değeri 12 Milyon 347 Bin TL’den fazla olanlar 12 milyon 347 Bin TL için 27.783 TL Değerli Konut Vergisi ödüyorlar. Kalan kısım için ise binde 10 oranında vergilendirme yapılıyor.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ÖDEMESİ NEREYE YAPILIR?

Değerli Konut Vergisi ödemeleri beyannamelerin de verildiği vergi dairelerine yapılmaktadır. İşlemlerin yapıldığı vergi dairesine giden vatandaşlar bu vergi ödemesini gerçekleştirebiliyorlar. Ancak internet üzerinden de ödeme yapılması mümkün. Bunun için İnternet Vergi Dairesi hizmetinin kullanılması gerekiyor.