Ev sahipleri evlerini kiraya verirken artık bu belgeleri istiyor

Pandemi döneminden bu yana artış gösteren ev ve kira fiyatları, ev sahipleriyle kiracıların arasını resmen uçurum gibi açtı. Enflasyonun hızla artması, piyasayı dar bir yola sokarken, ev sahipleri artık evlerini kiraya verirken farklı belgeler istiyor.
Ev sahipleri evlerini kiraya verirken artık bu belgeleri istiyor

2022 yılında hükümetin ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunlara çözüm olabilmesi için yüzde 25 kira zam sınırını yürürlüğe koydu. Ancak bu durum ev sahibi ve kiracıların arasını düzeltmesi beklenirken, mahkemelerin dolup taşmasına neden oldu.

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki durum farklı boyutlara taşınırken, artık ev sahiplerinin kiracılardan evi tutarken farklı belgeler istediği ortaya çıktı.

Ev sahiplerinin büyük bir kısmı yüzde 25 zam sınırı bir an önce kaldırılmasını istiyor. Kiracılar ise uygulamanın devam etmesini isterken, çoğu ev sahibinin yüzde 25 kira zam sınırı kararına uymadığı konusundan ötürü son derece şikayetçi.

EV SAHİPLERİNDEN YENİ HAMLE

Konuya ilişkin Ekonomim’in aktardığı haberin detaylarına göre artık ev sahipleri kiracılardan ilk etapta kredi notu raporu, sicil kayıt örneği ve SGK belgesi başta olmak üzere pek çok evrağı istiyor. Ev sahipleri bu belgeleri, kendilerini güvence altına almak istediği için talep ettiklerini dile getirirken, kiracılar piyasada kiralık evlerin azalması sebebi ile bu duruma uymak zorunda olduklarını söylüyor.

Diğer yandan artık pek çok ev sahibi, kiracılarını istediği zamdan evden çıkarabilmesi için tahliyet taahhütnamesini sözleşmeye ekliyor. Peki, tahliye sözleşmesi nedir?

TAHLİYE SÖZLEŞMESİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklara karşı evini kiraya verecek olan ev sahipleri artık tahliye taahhütnamesini devreye sokuyor. Kiracının belli bir tarihte evi boşaltacağına dair imzaladığı yazılı belgeyi artık günümüzde pek çok ev sahibi tercih ediyor. Tahliye sözleşmesi yasal bir belge olduğu için kiracı belirtilen tarihte evi boşaltmak durumunda kalabilir.