Ev Sahipleri Kira Zammını Kiracıya Nasıl Bildirirler?
Bir ev sahibinin kiracısına yapabileceği zammın miktarı belirli kurallar çerçevesinde belirlenmektedir. Öncelikle ev sahipleri kira zammı yapılacağı ay esas alınmak üzere son 12 aylık TÜFE oranında kira zammı yapabilir. Bu oran ev sahibinin yasal olarak yapabileceği azami zam miktarıdır. Kiracının onayı olmadan bu oranın üzerinde ev sahipleri zam yapamazlar. Kira sözleşmesinde belirli bir zam oranı yazılı olsa dahi TÜFE oranının üzerine çıkılamaz. Ancak kiracının bir itirazı olmazsa ev sahibinin yapacağı zammın oranında bir sınır bulunmamaktadır.
KİRACIYA KİRA ZAMMI NASIL BİLDİRİLİR?
Kiracının kira sözleşmesinden dolayı zam süresinin gelmesi durumunda ev sahipleri bu konuda nasıl adım atacaklarını merak ediyorlar. Öncelikle bu konuda ev sahipleri ile kiracılar arasında bir görüşme yapılabilir. Tarafların kira zammı konusunda bir anlaşmazlıkları bulunmuyorsa ve kiracı kira zammını kabul ediyorsa ev sahiplkerinin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Ancak ev sahibi ile kiracı kira zammı konusunda anlaşmazlığa düşüyorsa bu noktada devreye bazı yapılması gereken işlemler girecektir.
Ev sahipleri zam dönemi geldiği gerekçesi ile kiracısına ihtarname göndermelidir. Bu ihtarnamenin mahkeme süreci ile alakalı olarak ç.ok büyük bir önemi vardır. Kira konusunda anlaşmazlık varsa ve kira bedelinin tespiti için dava açılmak isteniyorsa yeni kira döneminin başlamasından itibaren 15 gün içinde kiracıya ihtarname gönderilir. Eğer bu ihtarnamenin süresi geçilirse dava bir sonraki kira dönemindeki kira bedeli üzerinden görülür. Bu şekilde aradaki zam anlaşmazlığı ev sahiplerinin lehine sonuçlanmaz.
Ev sahipleri kira zammı için ihtarname gönderdikleri kiracılar kira sözleşmesinden doğan zam miktarını kabul etmek zorundadırlar. Aksi durumda devreye mahkeme girer. Ancak ev sahibi kira zammını fahiş oranlarda belirlerse kiracının bunu kabul etme yükümlülüğü bulunmamaktadır.