Ev Sahipleri Kiracılara Değer Artışı Tazminatı Ödemek Zorunda Kalabilirler!

Kiralanan evlerde yapılan yapısal değişikliklerden dolayı ev sahipleri kiracılara değer artışı tazminatı ödemek zorunda kalabiliyor. Peki kiracı hangi şartlarda değer artışı tazminatı isteyebilir?
Ev Sahipleri Kiracılara Değer Artışı Tazminatı Ödemek Zorunda Kalabilirler!

Türkiye'de hukuk sistemi içerisinde değer artışı tazminatı uygulaması bulunmaktadır. Bu kapsamda kiracılar kiralamış oldukları evlerde yaptıkları değişiklikler veya tadilatlar ile evin değerini arttırmış olabilirler. İşte bu şekilde bir değer artışının ortaya çıkması durumunda kiracıların ev sahiplerinden değer artışı tazminatı talep etme hakları bulunmaktadır. Peki bu tazminatı ev sahipleri hangi şartlarda ödemek zorundadırlar? Her değer artışı tazminat konusu olabilir mi?

KİRACI DEĞER ARTIŞI TAZMİNATINA NASIL HAK SAHİBİ OLABİLİR?

Öncelikle kiralanan evlerde yapılması muhtemel tadilatlara ve bu tadilatların hukuksal boyutuna bakılması gerekmektedir. Bir kiracının evde yapabileceği tadilatlar hukuki olarak ikiye ayrılır. Birincisi zorunlu tadilattır ve bu tadilatı yaptırmak, masraflarını karşılamak ev sahibinin yükümlülüğüdür. İkincisi ise lüks tadilattır ve ev sahipleri bundan sorumlu değillerdir. Kiracının ev sahibinden lüks tadilat yapılmasını ve bunun masraflarının karşılanmasını isteme hakkı yoktur.

Kiracı ev sahibine masrafları yansıtmadan lüks tadilat yapabilir. Bu şekilde evin değerinde bir artış meydana gelecektir. Bu değer artışı olduğunda ise değer artışı tazminatı talepleri gündeme gelecektir. Ancak hukuken bunun bazı şartları vardır. Öncelikle yapılan lüks tadilat için ev sahibinin yazılı onayının olması gerekir. Eğer ev sahibi yazılı onay vermemişse ve lüks tadilat işlemi ev sahibinden habersiz yapılmışsa değer artışının yasal bir geçerliliği olmayacaktır.

Kiracının ev sahibinden habersiz yaptığı ve yapısal değişimlere neden olan tadilatlar değer artışı tazminatını gerektiremeyeceği gibi aksine kiracıya ek maliyetlere de neden olabilir. Ev sahibi kiracıdan yaptığı tadilat işlemini ortadan kaldırmasını ve evi eski haline getirmesini isteyebilir. Bu durumda evi eski haline getirmek için yapılacak olan masraflar da kiracıya ait olacaktır. Bundan dolayı ev sahipleri ve kiracılar lüks tadilat konusunda yazılı sözleşme yapmalılar.

Emlak365.com