Ev Sahipleri Kiracının Eve Verdiği Zararı Nasıl İspatlayabilirler?
Ev sahipleri ile kiracıların yaşadıkları anlaşmalıklardan bir tanesi de kiralama süresi içerisinde kiracının eve verdiği zararlar ve bu zararların tanzimidir. Ev sahipleri bu konuda nasıl adım atacaklarını genellikle bilmemektedirler ve doğru adımlar atılamadığı için haklı olmalarına rağmen mağduriyetlikleri karşılanamamaktadır. Kiracı eve zarar vermişse ev sahipleri ne yapmalıdırlar?
KİRACININ EVE VERDİĞİ ZARARLAR NASIL TESPİT EDİLİR
Kanunun ilgili maddelerine göre ev sahipleri eğer kiracıları eve zarar vermişlerse bunu ispat etmekle yükümlüdürler. Kiracının eve zarar vermediğini ispat etme yükümlülüğü yoktur ve bu sorumluluk ev sahibine aittir. Ev sahiplerinin bu ispatı gerçekleştirebilmeleri için şart olan ise kiracının evden tahliye edilmiş olmasıdır. Eğer kiracı eve zarar vermişse ve evde oturmaya devam ediyorsa emsal kararlara göre kiracının bu zararları ortadan kaldırma imkanı devam ediyor şeklinde değerlendirme yapılmaktadır. Bu şekilde zararlar mahkemede konu dahi edilemezler. Çünkü kiracı zararı kiralama süresi sona erene kadar ortadan kaldırabilir.
EV SAHİPLERİ MAHKEME YOLUNA BAŞVURMALILAR
Bir kiracı eve zarar vermiş ve evden çıkmışsa ev sahipleri genellikle bu zararların karşılanmasını talep ederler ama kiracılar bu ödemeyi yapmak istemezler. Bu durumda ev sahipleri kiracının aleyhine evi hor kullandığı için tazminat davası açmalılar. Bu dava ile beraber mahkeme tarafından yetkililer görevlendirilir ve kiracının eve verdiği zararlar hakkında bir rapor hazırlanır. Kiracının eve verdiği zararlar böyle tespit edilebilmektedir. Bu rapor kiracıya da tebliğ edilir ve kiracının itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu aşamanın ardından mahkeme eve verilen zarar hakkında hükme varır.
KİRA SÖZLEŞMELERİNE DİKKAT
Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kiracının olası eve zarar verme durumuna karşın evdeki demirbaşları, bu demirbaşların durumunu, evin genel durumunu kira sözleşmesine eklemeleri faydalarına olacaktır. Bu kira sözleşmesi mahkeme aşamasında ev sahibi lehine delil olarak kullanılabilmektedir.