Ev sahipleri kiraya aidatı ekleyebilirler mi?

Kiraya verilen evlerde aidat ödemeleri zaman zaman sorun olabiliyor. Kiracılar aidat ödemesi yapmadıklarında ev sahipleri ciddi anlamda sıkıntıya girebiliyorlar.
Ev sahipleri kiraya aidatı ekleyebilirler mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında çok sayıda sorun yaşanırken bu sorunlara dair pratik çözümlerin yasal mevzuatlara karşı durumu merak ediliyor. Ev sahipleri bazen kiracıların aidat ödememesi nedeniyle sıkıntıya düşebiliyorlar. Bu şekilde çok ciddi ödemeler yapmak zorunda kalan ev sahipleri bulunuyor. Hatta kira gelirinden fazla aidat ödemesi yapan ev sahiplerine zaman zaman denk gelinebiliyor. 

EV SAHİBİ AİDATTAN SORUMLUDUR!

Ev sahipleri kiracının aidat ödemesinden yasal olarak direkt sorumludurlar. Kanunlara göre meseleye yapılan sözleşmeler üzerinden bakılıyor. Apartman veya site yönetimlerinin muhatabı kiracılar olmuyor. Çünkü bu yönetimler ile kiracılar arasında yapılmış bir sözleşme bulunmuyor. Ancak ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi olabiliyor. Dolayısıyla yasal ilişki sadece bu şekilde kurulabildiği için kat maliki sıfatıyla ev sahipleri kiracıların aidat borçlarından sorumlu oluyorlar. Hatta icraya verilmek istenmesi durumunda kiracı değil ev sahibi veriliyor. 

AİDAT KİRAYA KATILABİLİR Mİ?

Bazı ev sahipleri kiracıdan kendilerine aidat borcu kalmaması için bu ödemelerin kiraya eklenip eklenemeyeceğini merak ediliyorlar. Bu şekilde ev sahibi kira ödemesi içinde kiracıdan aidatı da tahsil edip bu parayı aidat olarak apartmanın veya sitenin hesabına geçirebilecek. Dolayısıyla kiracının aidat borcu bırakıp gitme ihtimali de ortadan kalkıyor. Kira sözleşmelerine böyle bir eklemenin yapılmasına dair herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Ev sahipleri kira sözleşmesinde açıkça belirtmek koşulu ile aidatı da kiraya katabiliyorlar. Kiracılar ayrıca bir aidat ödemesi yapmadan bunu kira içerisinde ev sahibine ödüyorlar. 

Aidat ödemelerine ilişkin dikkat edilmesi gereken çok kritik bir detay bulunuyor. Eğer aidat tutarı kiradan fazlaysa kiracının bu fazlalık payı ödememe hakkı bulunuyor. Böyle bir durum olması durumunda konunun yeniden değerlendirilmesi gerekebiliyor.