Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 2023 resmi kira artışı zam oranı belli oldu

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren 2023 resmi kira artışı zam oranı için ilk açıklama geldi. 2023 yılında ev kiralarına kaç TL zam geldi, resmi zam oranı yüzde kaç olacak?
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! 2023 resmi kira artışı zam oranı belli oldu

2023 senesine giriş yapılması ile beraber ev sahipleri ve kiracılar arasında zam pazarlığı başlarken kiracılara zam uyarısı geldi. Ev sahipleri emsal kiraları göstererek kiracılarından daha yüksek zam koparmaya çalışırken kiracılar ise resmi kira artışı zam oranını öğrenerek yasal haklarını savunmak istiyordu. 

Normal koşullar altında 2023 kira artışı zam oranı için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan Aralık ayı enflasyonu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması beklenecekti. Ancak hükümet tarafından yapılan yasal düzenleme ile konutlarda kira artış oranı için yeni düzenlemeye gidilmişti. 

KONUTLARDA KİRA ARTIŞ ORANI 2023 ZAM ORANI YÜZDE KAÇ?

Ev sahipleri ve kiracılar 2023 yılı kira artış oranı için açıklanacak rakamı beklerken resmi duyuru geldi. Yükselen konut fiyatları nedeni ile ev kiraları da büyük bir hızla yükselmiş, kısa sürede rekor zam gören ev kiraları büyük şehirlerde asgari ücreti bile geride bırakmıştı. Yaşanan yükseliş dar gelirli aileleri zorda bırakırken hükümet vatandaşı korumak adına kira artışı için yasal sınırlama getirmişti. Yapılan yasal düzenleme ile zam sınırı yüzde 25 olarak ilan edildi. 

KONUTLARDA KİRA ARTIŞI ZAM ORANI SINIRLAMASI TARİHİ NE ZAMAN BİTECEK?

Kira artışı için yapılan yasal düzenleme ile konutlarda zam sınırı yüzde 25 olarak belirlenirken torba yasa ile yapılan kanun değişikliği için son uygulama tarihi 1 Temmuz 2023 olarak ilan edildi. Yani 2023 senesinin Temmuz ayına kadar TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması gözetilmeksizin yüzde 25 zam sınırı uygulanmaya devam edilecek. Söz konusu zam sınırı sadece konutlarda ve devam eden kira sözleşmelerinde uygulanacak. 

2023 İŞYERİ, OFİS, BÜRO VE DÜKKAN İŞYERİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ, NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yüzde 25 zam sınırı sadece konutlarda uygulanırken işyeri için ise 12 aylık TÜFE ortalaması beklenecek. Söz konusu rakam 3 Ocak 2022 Salı günü ilan edilecek olan enflasyon rakamları ile belli olacak.